Obişnuiţi să-şi aşeze taberele în orice loc unde istoria le deschide o poartă, arheologii timişoreni au în aceste zile norocul să sape chiar în propria curte. Mai exact, în curtea Muzeului Banatului, acolo unde în aceste zile a început cea de-a patra campanie de cercetare arheologică, prilejuită de lucrările de restaurare a Castelului Huniade. Iar castelul îşi dezvăluie, generos, tainele.
„În această etapă am început să dezvelim colţul de nord-vest al curţii. Aveam indicii fundamentate ştiinţific că aici vom găsi o parte din zidurile vechi ale castelului, date care s-au confirmat. Este o porţiune importantă a zidurilor vechi descoperită aici, care ne va ajuta în clarificarea evoluţiei planimetrice şi a cronologiei castelului medieval. Intrarea de secol XV era foarte impozantă, după cum o arată aceste ancadramente de piatră şi marmură sculptată. De asemeni, am descoperit mai multe vârfuri de săgeţi de arbaletă, o ladă de săgeţi excelent conservată în absenţa oxigenului, o brăţară otomană, o monedă din 1566 şi alte obiecte medievale. Desigur, la finalul acestei campanii de cercetare vom face public un bilanţ al descoperirilor”, a declarat arheologul Kopeczny Zsuzsana, coordonatorul cercetării.
La săpături participă studenţi şi masteranzi ai Facultăţii de Istorie a Universităţii de Vest.
Campania arheologică 2011 derulată de Muzeul Banatului include în această vară cercetări la Pecica (şantier chiar în aceste zile sub coordonarea arheologului Szentmiklosi Alexandru), la Sânandrei, Foeni şi Corneşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!