Dacă astăzi, în 2014, încălzirea în pardoseală rămâne încă un lux tehnologic pentru mulți, în pașalâcul Timișoarei oamenii se bucurau de binefacerile ingeniosului sistem despre care se crede că l-ar fi inventat romanul Gaius Sergius Orata, în jurul anului 89 a.Hr.
Arheologii timișoreni au descoperit la băile turcești din Piața Libertății ”un sistem de încălzire prin podea, de tip hipocaustum, după modelul roman, preluat prin influență bizantină de întreaga lumea otomană. Era, practic, o încăpere construită din piatră și cărămizi prinse cu lut, în care se făcea foc de lemn la nivelul de călcare, iar energia termică se transporta prin patru canale cu bolți către toate încăperile băii. Noi am găsit 3 dintre aceste bolți, extraordinar de bine prezervate în timp, cea de-a patra fiind distrusă de intervenții ulterioare”, precizează arheologul Mariana Balaci. Hipocaustum este un sistem greco-roman de încălzire prin podea, realizat inițial în terme, dar și în vilele romane mari. Termenul provine din greacă și s-ar traduce prin ”a încălzi de jos”. În cadrul acestui sistem, încăperea în care se producea căldura se afla în afara clădirii, iar vaporii calzi ajungeau, prin canale dirijate, în spațiile goale din pardoselile respectivelor clădiri. În pereți erau prevăzute canale de evacuare prin care aerul rece era dirijat în sus.
Succesiunea încăperilor în baia turcească era gândită în raport cu distanța față de ”camera fierbinte”. Oamenii intrau într-o cameră-vestiar, unde se dezbrăcau, și treceau succesiv prin mai multe încăperi de saune și băi, până la ”camera fierbinte”, ce mai apropiată de sistemul de încălzire, încăpere care avea în mijloc o masă hexagonală de marmură (din care s-au descoperit fragmente), probabil pentru masaj, mai explică specialista. Când au scos la lumină sistemul de încălzire al băilor turcești din Piața Libertății, podina încăperii mai era acoperită de circa 7 centimetri de cenușă și funingine de la ultimul foc!
”Sper ca proiectul de amenajare să pună în valoare întregul ansamblu, inclusiv această nouă încăpere descoperită”, subliniază Mariana Balaci, invocând și scrierile unui cugetător arab din acea vreme, care nota că locuitorii unei așezări deveneau o comunitate abia când aveau o baie publică, loc de socializare mai important chiar decât moscheea.
De săptămâna viitoare vor începe cercetările necesare pentru obținerea avizulului de descărcare arheologică în Piața Unirii, dar și pe strada adiacentă Pieței Sf. Gheorghe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!