Campania face parte din cadrul proiectului de cercetare româno-maghiar inițiat în anul 2016, de Muzeul Național al Banatului din Timișoara și Institutul de Arheologie al Universității Catolice Péter Pázmány din Budapesta. Cercetările arheologice au fost conduse Daniela Tănase, din partea muzeului timișorean, în colaborare cu András Végh și Teofil Rétfalvi, din partea Institutului de Arheologie al Universității Catolice Péter Pázmány.
În urma săpăturilor au fost descoperite zidul sudic al navei bisericii, reperat și în săpătura din anul 2016, precum și alte structuri care au contribuit la informațiile existente despre planimetria bisericii mănăstirii Egres. Astfel, pe latura sudică s-au găsit un prag de intrare de la o ușă laterală și un contrafort. Tot în acest an s-a finalizat cercetarea gropii comune din timpul invaziei tătare de la 1241, situată în biserică și descoperită anul trecut.
Săpăturile au oferit și de această dată materiale arheologice de o valoare deosebită: o serie de piese de podoabă, arme, fragmente ceramice de la vase întregibile, fragmente arhitecturale, precum și un canat de la o ușă din lemn. În interiorul navei bisericii au fost găsite și morminte din secolele XIV-XV, în inventarul cărora au apărut piese de port și de podoabă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!