Printr-o scrisoare deschisă adresată primarului Nicolae Robu, arhitecții reclamă lipsa de transparență în cazul acestui proiect de reamenajare a Pieței Bălcescu.
„Planurile de reamenajare elaborate sub mandatul primarului anterior nu au fost comunicate din timp, nu există un stand informativ asupra modificărilor, nu există niciun punct în care publicul să se poată informa măcar asupra deciziei deja luate”, se arată în scrisoarea semnată de colegiul director al filialei O.A.R.
În opinia semnatarilor, modul de abordare al acestui proiect a fost greşit din start, punându-se pe primul plan infrastructura, în defavoarea oamenilor.
„Apreciem iniţiativa unei investiţii aici, dar nu putem aprecia modul de derulare al ei. O piaţă importantă, cu fond construit valoros şi maturizat, format din clădiri de secol XIX, început de secol XX şi de la mijlocul secolului XX, devine un mare sens girator, lipsit de loc pentru oameni. Abordarea pieţei doar din perspectiva infrastructurii rutiere şi a traficului individual auto este greşită şi va bloca un spaţiu public valoros de a-şi dezvolta adevăratul potenţial. Viziunea pe care actualul proiect o propune este greşită, raportat la evoluţii similare în oraşe europene, care sperăm că sunt încă un model pentru Timişoara. Dominaţia automobilului şi perspectiva traficului individual ca singură condiţionare a investiţiei nu poate duce acest spaţiu public important către a deveni un loc pentru oameni, un spaţiu public real şi funcţional pentru cartierul Elizabetin şi cu atractivitate la nivel de municipiu şi regiune. Potenţialul turistic al pieţei este complet ignorat şi blocat pe viitor prin actuala reamenajare”, se mai arată în scrisoarea O.A.R.
Arhitecţii timişoreni reclamă şi faptul că proiectul a fost atribuit fără un concurs de soluţii, lucru pe care îl consideră inadmisibil, raportat la importanţa Pieţei Bălcescu şi a dus la „soluţia deformată actuală şi cheltuirea fără folos real a banului public”.
Arhitecţii mai reclamă faptul că proiectul, aflat deja în execuţie, nu conţine elemente de îmbunătăţire a spaţiului public, cum ar fi crearea de zone pentru evenimente culturale, marcaj tactil pentru persoane cu handicap, treceri la nivel pentru biciclete şi persoane cu handicap, mobilier urban şi nici chiar arbori, ci doar elemente de fluidizare a traficului, fiind însă omise şi elementele de îmbunătăţire a transportului public, cum ar fi poziţionarea greşită a staţiilor sau pistelor de biciclete.
Lucrările la Piaţa Bălcescu au demarat la începutul acestei luni, termenul de execuţie fiind de patru luni. Valoarea proiectului este de 1,1 milioane de lei, lucrările fiind executate de firma Porr Construct SRL, câştigătoare a unei licitaţii lansate de Primăria Timişoara.
Citiți principiile noastre de moderare aici!