Puţini timişoreni s-au arătat interesaţi de prima rundă de dezbateri publice pe marginea noului Plan Urbanistic General, care a avut loc marţi în Sala de Consiliu a Primăriei Timişoara. Arhitecţii care au elaborat acest plan au prezentat în linii mari conceptele pe care viitorul PUG se bazează. Printre acestea se regăseşte şi proiectul prezentat recent de primarul Nicolae Robu care prevede trecerea în subteran a liniei de cale ferată ce traversează Timişoara şi crearea deasupra a unui bulevard. În opinia arhitecţilor, spaţiul astfel câştigat ar putea fi folosit pentru dezvoltarea municipiului în următorii 20 de ani, ţinând cont că din 1989 şi până acum tendinţa demografică înregistrează scăderi în această zonă.
La dezbateri a participat şi arhitectul-şef al Timişoarei, Sorin Ciurariu, care este de părere că acest proiect ar putea fi făcut în doar trei ani, cu condiţia să fie asigurate fondurile, deoarece autorităţile locale nu pot finanţa acest proiect doar din bugetul pe care îl au la dispoziţie.
„Sunt multe abordări îndrăzneţe. Din punctul de vedere al infrastructurii, cel mai îndrăzneţ este introducerea căii ferate în subteran şi crearea deasupra ei a unui bulevard. Mi se pare o chestiune care alţii au făcut-o acum 100 de ani cu succes şi poate suntem şi noi pregătiţi să o facem. Şi nu ca să facem demonstraţia că suntem acolo, ci pentru că e chiar utilă. Evident că e realizabilă. Orice proiect e realizabil. Doar că nu va fi realizat cu fondurile oraşului, acesta fiind un proiect major de infrastructură al României, ci va fi realizat prin sumele la care putem să avem acces.Din punct de vedere al proiectării, mai devreme de un an nu putem face un asemenea proiect. Iar din punct de vedere al tehnologiilor, în ziua de astăzi, în funcţie de ce soluţie e aleasă, se poate discuta de un an sau doi, dacă lucrurile merg bine. Însă cel mai important lucru este că acest proiect rezolvă o problemă reală de bază: legătura rutieră între nordul şi centrul oraşului şi indiferent de cum va fi realizat, el este necesar”, a spus Ciurariu.
Directorul Direcţiei de Urbanism a mai spus că viitorul PUG mai prevede şi alte proiecte care să transforme faţa Timişoarei, cum ar fi o platformă muzeală, sau un centru expoziţional şi de conferinţe.
„Legat de întreg oraşul avem câteva proiecte bine definite. Avem o platformă muzeală, care va avea mai multe componente. S-ar putea să avem şi un centru expoziţional, un centru de târguri, poate şi un centru de conferinţe. Ele nu vor fi propuse ca obiecte de arhitectură, vor fi zone destinate. Şi în condiţiile astea, printr-un concurs de arhitectură sau printr-o formă prin care aceste obiecte vor prinde viaţă, poate în următorii zece ani o să le avem”, a mai spus Ciurariu.
Arhitectul-şef a prezentat şi o serie de noutăţi pe care acest Plan Urbanistic General le va aduce odată ce va fi pus în aplicare.
„Eu mă aştept ca toţi timişorenii să vrea ce îmi doresc şi eu: o calitate mai bună a vieţii, un oraş mai definit, un oraş cu personalitate, cu elemente de noutate, dar în acelaşi timp şi cu un conservatorism cu privire la valori şi identitatea urbană. Prima componentă a personalităţii e legată de tradiţie şi aţi văzut că avem un conservatorism în zona tradiţională. A doua e legată de inovaţie. Şi nu vine în contrapartidă. Un oraş contemporan e un oraş inovator. Şi a treia şi cea mai complicată e legată de a fi timişorean. Pentru că cel mai bun regulament şi cele mai frumoase construcţii nu trec fără oameni. (…) E dificil să prezinţi un PUG unui cetăţean. Dar la fel cum la spital nu te duci şi îţi iei tu medicamente şi îi spui ce să facă doctorului, şi aici există specialişti, există arhitecţi. Şi atunci un cetăţean se adresează unui arhitect care ştie să îi traducă acest plan în certificat de urbanism, în autorizaţie de construcţie. Şi noi trebuie să ne asigurăm că reglementările sunt clare pentru toată lumea”, a explicat Ciurariu.
Dezbaterile pe marginea noului Plan Urbanistic General vor continua şi în următoarele zile, urmând ca raportul ce va include propunerile timişorenilor să fie apoi supus aprobării Consiliului Local Timişoara. Apoi PUG-ul va fi trimis spre aprobare la Bucureşti urmând ca anul viitor să fie aprobat în integralitate de Consiliul Local Timişoara.
Foto: Seba Tătaru
Primaria Timisoara vrea sa duca in subteran calea ferata si sa introduca… transportul cu metroul!
Citiți principiile noastre de moderare aici!