Șantierul care a fost deschis în urmă cu nouă luni în centrul Timișoarei ajunge la un nou episod. Vă reamintim, drumarii de la Societatea de Drumuri Municipale au început să lucreze în zona centrală pe la sfârșitul verii 2019, început de toamnă. Planul primăriei era să introducă cablurile în subteran și să schimbe covorul asfaltic pentru a pregăti orașul de 2021, când Timișoara urma să fie Capitala culturală europeană. La începutul lunii septembrie a anului trecut, primarul orașului ne spunea că „după ce terminăm cu zona carosabilă o să dăm drumul lucrărilor de la trotuare” pe tot inelul I de circulație.
Abia pe la jumătatea lunii martie au apărut primele plăci de pavaj, criticate dur de timișoreni pe rețelele sociale. Primele pavaje șotron, plăci albe și plăci negre, au fost puse pe lângă Palatul Dicasterial, dar au fost scoase, iar în locul lor a fost așezată piatră naturală. S-a ajuns și în instanță, după ce Direcția pentru Cultură Timiș a cerut oprirea lucrărilor, iar primăria nu s-a conformat, pe această temă fiind deschis deja un dosar penal.
„În centrul istoric, avem, înaintea oricăror alte orașe din țară, numai piatră naturală monocromă. Iar pe zona de graniță, încă nepavată – pe străzile Martin Luther și Proclamația de la Timișoara – vom folosi, așa cum am anunțat, tot piatră naturală, exact aceeași folosită pe mijlocul străzilor Savoya, Blaga, Alecsandri (…).
Menționez că această piatră a fost aleasă pentru străzile menționate mai sus de nimeni alții decât de celebrul arhitect Sturdza și colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric/ Cetate I”, încerca primarul Timișoarei să tranșeze problema pe Facebook, în 3 mai.
Nu a fost prima dată când edilul-șef a precizat răspicat că profesioniștii, arhitecți, au ales piatra, fie că a făcut referire la cea de la marginea cartierului Cetate, fie că a vorbit despre cea de pe Inelul I de circulație.
„Modificări substanțiale” asumate de primar
Șerban Sturdza este arhitectul care a lucrat, împreună cu Radu Mihăilescu și echipa Studio Arca, la proiectul pentru reabilitarea cartierului Cetate, scris de vechea administrație pentru fonduri europene și implementat de actuala administrație. Facem această precizare deoarece edilul-șef a ținut să scrie, tot pe Facebook, că centrul istoric a fost reabilitat „cu mine ca primar, subteran și teran, în perioada 2013-2015”, dar cu „modificări substanțiale” în proiect.
„S-a întâmplat acest lucru după un proiect moștenit de la fosta administrație, modificat substanțial, la dispoziția și sub răspunderea mea, de către arhitecții cu care am lucrat”, a explicat edilul.
Printre altele, acesta își arogă meritele regândirii Pieței Libertății și înlocuirii pietrei cioplite în partea centrală a străzilor pietonale cu plăci mari netede.
„Atât piatra cioplită, cât și plăcile netede sunt, evident, din PIATRĂ NATURALĂ, monocromă, cu vagi tușe, așa cum e piatra naturală”, mai spunea primarul.
Arhitectul Șerban Sturdza și colegii săi scriau, în proiect, ce tip de pavaj trebuie folosit:
- „pavaj din piatră cubică cu dimensiuni de 6x6x6 cm, culoare gri închis/negru, bazalt sau similar, având rolul de a asigura o zonă de legătură a trotuarelor cu fațadele caselor, preluând în grosimea sa (30-50 cm) decroșurile fațadelor, treptele acceselor la parter și intrările retrase ale gangurilor.
- pavaj din piatră cubică bazaltică recuperată din alte locații cu dimensiuni variabile (12-18 cm) sau piatră cubică nouă cu dimensiuni de 12x12x12 cm, culoarea gri închis/negru, bazalt sau similar”.
Sturdza: Nu am făcut referiri la alte lucrări, afirmația primarului nu este adevărată
Arhitectul timișorean care a gândit proiectul pentru reabilitarea zonei Cetate susține că nu a dat niciun fel de consultanță pentru acțiuni de intervenție în zona menționată, iar afirmația primarului „nu este adevărată”. Mai mult, el spune că alegerea primăriei de pavaj pentru zona centrală „nu coincide” cu punctul său de vedere „referitor la o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate”.
Redăm mesajul transmis de arhitectul Șerban Sturdza:
„Referitor la o postarea domnului primar (…) unde este menționat numele meu alături de colaboratorii mei, aș vrea să notați următoarea declarație pentru a fi transmisă, unde credeți de cuviință, fără a-i deforma textul sau a-l trunchia:
Lucrările care se desfășoară în prezent (anul 2020) în zona centrală Cetate, nu au legătură cu vreun proiect în care aș fi fost implicat. Nu am niciun contract cu primăria Timișoara și nu am dat niciun fel de consultanță pentru acțiuni de intervenție în zona mai sus menționată. De asemenea în proiectul de mult încheiat, în care am fost angajat și care cuprindea o parte a zonei Cetate, nu am făcut referiri pentru alte lucrări, cu toate că am o imagine clară asupra întregii zone. În consecință afirmația „… această piatră a fost aleasă pentru străzile menționate mai sus de nimeni alții decât de celebrul arhitect Sturdza și colaboratorii lui, autorii proiectului arhitectural Centrul Istoric / Cetate 1! …) nu este adevărată. Cu atât mai mult afirm că nu știu ce tip de piatră se folosește pentru noile pavaje decorative, nu cunosc opțiunile pentru designul și stereotomia propuse și nu cunosc echipa care a propus proiectul în execuție. Pot afirma că proiectul nu coincide cu punctul meu de vedere referitor la o imagine urbană coerentă a cartierului Cetate”.
Scrisoare a fost transmisă către OAR Timiș.
Articole pe aceeași temă:
Nouă luni de șantier în centrul Timișoarei! Epopeea pavajelor șotron și un tur video printre lucrări
Trimite articolul
XDa o mai lungiti mult cu pavajul ala? Deja sunteti penibili.
-
Nu inteleg de ce e asa greu pentru primarie sa respecte legea. Rectorul politehnici?! DNA cred ca ar trebui sa faca o inspectie si la poli, este incredibil ce se intampla.
-
@ian: las-o moarta cu legea, ca nu se respecta legi mai grave, dar bine ca legea pavajului este o problema in Romania.
-
-
zici ca au innebunit toti cu pavajul asta. Mie mi se pare chiar frumos . Mergeti prin alte orase si veti vedea cum nu s-a facut mai nimic.Timisoara s-a dezvoltat foarte mult
Am prieteni care vin din alte tari dupa mult timp si le place foarte mult cum s-a schimbat orasul . Neamul romanesc e facut sa comenteze la ce fac altii bine . Era mai bun nea Ciuhandu…cu 3 autobuze cumparate si tot centrul vandul la tigani-
Alex tenelistule, pe vremea lui Ciuhandu s-au renovat cam 90% din liniile de tramvai din oras, autobuze si firobuze cumparate tot din mandatul lui, podul Traian renovat tot atunci, strada Closca tot atunci. Pasajul Michelangelo este proiect de atunci. NU mai papati cu lingurita. Singura buba a lui Ciuhandu e ca a vandut casele alea la gipsani.
-
-
n-are nicio legatura cu pavajul ci cu actiunea. este tipic tarii sa se lege de orice rahat, aici exact asta se intampla, se leaga de primar. este o treaba politica, din pacate.
I se spunea “Ultracinstitul”! Sau isi spunea singur asa?
TARA ARDE SI BABA SE PIAPTANA.
lasati lucrurile sa fie terminate,oamenii sa se bucure de curatenie,faceti atata caz de niste pavaje,sunteti jalnici cu articole stufoase si mincinoase,sunteti inutili,zeroooooo
-
@Fane: te plătește bine Robulache să grohăi aici?
-
pe tine te plateste Fritz !? sau psd-ul?Domnule acid
-
-
Despre care curățenie vorbiți? Cea de pe străzi? Cea din mijloacele de transport în comun? Unde naiba ați văzut curățenie în orașul ăsta de când nesimtitul din fruntea primăriei taie, spânzură, face contracte păguboase și cheltuie banii publici aiurea.
-
Ți-ai luat pastilele astăzi? Da jos de pe ochi ceața Pnlista!
daca tot vine vorba de imaginea urbana coerenta a cartierului cetate, blocurile din imagine arata ca nuca-n perete. primul lucru care ar trebui sa se faca ar fi sa darame blocurile respective. nu au nici o valoare arhitecturala si nu se imbina cu restul cladirilor. dupa aia, ar trebui, cel putin, mutata catedrala. n-ar strica si restaurarea fatadei operei la varianta originala. pavajul e can-can. daca are piste de biciclete decente si rezista mai mult decat cel vechi, e ok. mie personal imi place cum arata, dar na, fiecare cu parerea lui.
Deci doar o noua mare minciuna a lui robu! Intr-o tara sanatoasa acesta nu mai avea mai mult de 1% in sondaje. Numai din cauza minciunilor!
-
Usor pnlistule! Mai scoate limba, mai respira si dupa mai continua sa dai limbi!
Ma bucur de unele comentarii care sunt pro aceasta badjocora.
Chiar nu se vede bine din imagine avem gri inchis ca soseaua apoi vine alb si apoi verdeata.
Sa ii vad eu pe cei care comenteaza acum ca e ok ce vor zice peste 10 ani, daca deja in multe locuri cand treci peste acest pavaj se simte un joc la ele.
Sa nu zic ca daca mergi cu bicicleta sau trotineta simti cum 1 din 3 se misca.
Daca inainte am fost primi la iluminat sau am avut primul tranvai si era orasul supranumit: “Mica Viena”, acum spunem “Micul Sotron al Europei sau mai bine zis al lumii”.
Oricum zona Cetate e eterogena din punct de vedere arhitectural, vezi blocurile relativ noi din Piata Victoriei, Modex-ul, blocul din Piata Sf. Gheorghe alaturi de Palatele construite după daramarea zidului vechii cetati. Nu se poate vorbi de un tot unitar ci de o increngatura de stiluri asa ca nu vad care e problema cu noile pavaje! Sunt vesele, incanta privirea si am scapat de asfalt!!
Pavajul ăla arată ca gresia in dormitor.
asa-i, e urat acest pavaj, mai bine se toarna asfalt peste tot o viata intreaga in Romania. sa fie totul asa de gri precum comunismul, ceea ce oricum nu dispare din sangele romanilor.
-
Mai bine să fie consultați specialiști , să fie concursuri pentru funcții,pe merit și fără nepotisme.