„Lecția deschisă”, pe teren, le-a fost detaliat și captivant susținută chiar de către coordonatorul cercetării de aici, arheologul Alexandru Szenmiklosi, care i-a condus pe viitorii arhitecți pe tot perimetrul șantierului. Vestigiile descoperite în Piața Unirii până în acest moment acoperă câteva milenii de istorie a locului, de la fragmentele ceramice aparținând culturii Baden (mileniul III î.Chr.), la artefacte sarmatice, urme ale locuirii și cuceririlor medievale, amenajările ultimelor sute de ani.
Firesc, studenții din anul V ai Facultății de Arhitectură din cadrul Universității Politehnica au fost interesați, mai cu seamă, de sistemele constructive, de tipologiile locuințelor în diversele perioade, de abordarea urbanistică în evoluția Pieței Unirii, de materialele, tehnicile și soluțiile la care apelau cei care au construit și locuit aici în veacurile trecute, informații pe care Szentmiklosi le-a oferit cu acribie și generozitate .
„În cadrul cursului de amenajări interioare în diferite programe de arhitectură, conceput analitic și interactiv prin vizitarea diferitelor clădiri reprezentative din Timișoara, studenții anului V ai Facultății de Arhitectură au asistat și la prezentări susținute de arheologi pe șantierele preventive din Piața Libertății și Piața Unirii”, a explicat arh. Mihai-Corneliu Donici, inițiatorul ineditului curs.
Citiți principiile noastre de moderare aici!