Într-o carieră profesională de numai 16 ani, Horia Creangă – absolvent al Şcolii de Arhitectură din Bucureşti şi al Institutului de Arte Frumoase din Paris – a realizat o operă remercabilă abordând cu profesionalism exemplar programe variate: locuinţe, clădiri social-culturale, arhitectură industrială. „Horia Creangă (1892-1943), nepotul lui Ion Creangă, a fost un creator autentic, un artist şi un aspirant al formelor simple, elementare, care schiţau în viziunea sa viitorul arhitecturii : “…în ce constă arhitectura nouă? În primul rând simplitate, volume proporţionate şi tranşante în spaţiu, linii drepte, suprafeţe fără podoabe inutile… . Această arhitectură permite să se dezvolte strada şi oraşul în acelaşi cadru de simplitate.“ (Horia Creangă, Anarhia stilurilor şi arta viitorului, 1935)”, precizează organizatorii evenimentului de la Timişoara.
Curatorul expoziţiei, arh. Miliţa Sion, doreşte să înfăţişeze sugestiv opera lui Creangă, o prezenţă unică în arhitectura anilor 1930-1940 în Romania. Expoziţia de la Timişoara prezintă proiecte de arhitectură, fotografii de epocă şi actuale ale clădirilor concepute de Horia Creangă, precum şi desene originale. Demersul expoziţional nu are un caracter analitic, de studiu, ci mai degrabă unul cinematografic. Este un scurt metraj, o succesiune de imagini ale celor mai importante lucrări în ordine cronologică, lucrări care evidenţiază stilul său – caracterizat prin concizie, puritate, economie de mijloace, frumuseţe – ca expresie a măsurii şi echilibrului. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 2 noiembrie, la ora 18, la Muzeul de Artă Timişoara.
Sursa fotografiilor: Ana Gabriela Castello, Branco dos Santos, Horia Georgescu“1925-1945 Modernismul in Bucuresti, Ghid de Arhitectura”, Salzburg, 2001
Citiți principiile noastre de moderare aici!