Prefectul de Timiş, Mircea Băcală, a avut luni dimineaţă o întâlnire-fulger cu şefii serviciilor care se ocupă de problema etnobotanicelor în judeţ. Băcală a convocat o şedinţă la sediul Prefecturii Timiş, la care au participat reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie, de la Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Garda Financiară, Direcţia Agricolă şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Timiş. În timpul şedinţei prefectul le-a cerut explicaţii funcţionarilor vizavi de neputinţa lor de a închide magazinele care comercializează produse etnobotanice, în condiţiile în care în alte oraşe din ţară problema este aproape rezolvată.
„Vreau să scoatem din Timiş aceste societăţi care comercializează produse etnobotanice. Să vândă unde vor, dar nu în acest judeţ. Am cerut instituţiilor implicate să crească numărul controalelor la magazinele de acest gen, să le facă zilnic dacă e nevoie, să dea mai multe amenzi şi să fie mai fermi în rezolvarea acestei probleme”, a declarat Băcală.
Prefectul a precizat că a cerut completarea comisiei care se ocupă de verificări cu reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţia Mediului, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
„Vreau să se facă verificări la aceste magazine şi de către reprezentanţi ai Agenţiei de Mediu, deoarece acolo se comercializează substanţe denumite îngrăşământ, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că unele substanţe conţin fosfor, dar şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă, pentru a vedea cine lucrează acolo. Sunt doar patroni sau au şi angajaţi? Deci cât mai multe controale!”, a cerut reprezentantul Guvernului în teritoriu.
Suma amenzilor aplicate în urma verificărilor de până acum se ridică la 20.000 de lei, ceea ce l-a nemulţumit pe prefect. „Din opt magazine, au fost verificate doar două şi s-au dat două amenzi în valoare totală de 20.000 de lei, iar pentru unul din aceste magazine s-a decis suspendarea activităţii. (…) Vom face verificări până când aceşti comercianţi vor vinde ceea ce spun ei că vând şi nu substanţe care pot afecta sănătatea”, a avertizat Băcală.
Funcţionarii chemaţi la raport şi-au motivat ineficienţa spunând că patronii acestor magazine s-au anunţat între ei atunci când au început controalele şi au încuiat uşile. Mircea Băcală nu a acceptat această scuză şi a cerut ca o echipă de cel puţin doi funcţionari să fie prezentă non-stop în faţa acestor magazine şi să le controleze atunci când ele se deschid. „Le-am cerut să aibă mai multă răspundere, pentru că aceşti comercianţi omoară oameni”, a replicat Băcală. Totuşi, prefectul este convins că, „în scurt timp”, aceste magazine se vor închide.
În judeţul Timiş funcţionează cinci societăţi comerciale, cu zece puncte de lucru în care se vând produse etnobotanice.
Reamintim că în Timişoara a fost interzisă, prin hotărâre de consiliu local, amplasarea punctelor de comercializare a plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante, halucinogene, euforice şi psihotrope, de orice fel, care pun în pericol sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, pe o rază de 2.000 de metri în jurul unităţilor de învăţământ, a bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural-sportive.
B.A.M.
Delia S. Barbu
Citiți principiile noastre de moderare aici!