Cea de-a doua ediție Art Encounters va avea loc în perioada 30 septembrie – 11 noiembrie în diferite locații din Timișoara, dar și în câteva din Arad. Evenimentul, care aduce în prim plan arta contemporană românească, dar și nume importante de peste hotare, a debutat în 2015, bucurându-se de zeci de mii de vizitatori.
Succesul bienalei, dar și importanța acesteia pentru dezvoltarea culturii românești, a fost sesizată și de Președinția României. Astfel, de acum, Art Encounters se va desfășura sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Vineri, 5 mai, consilierul prezidențial Sergiu Nistor a fost prezent la Timișoara pentru a înmâna diploma care atestă acest lucru.
„Președintele și-a declarat sprijinul și interesul pentru pregătirea orașului Timișoara pentru Capitală Culturală Europeană 2021. Prezența mea aici este de a demonstra angajamentul președintelui. (…) Un merit important și esențial îl are manifestarea căreia președintele României i-a acordat înaltul patronaj (…) Înaltul patronaj se acordă unor manifestări, nu foarte multe, care au influență și impact în viața societății”, a explicat Nistor.
Tema pentru cea de-a doua ediție este „Viața – mod de întrebuințare”. Curatorii din acest an, respectiv Ami Barak și Diana Marincu, au explicat că arta contemporană scoate la lumină elemente esențiale ale vieții cotidiene, prezentându-le într-un mod aparte.
De asemenea, s-au prezentat primi artiști care vor participa la Art Encounters 2017. Este vorba despre: Anca Benera & Arnold Estefan, Irina Botea Bucan, Pavel Brăila, Camille Henrot, Mary Reid Kelley, David Malijkovic, Olivia Mihălțianu, Roman Ondak, Miklos Onucsan, Rachel Rose, Arni Sala, Mircea Suciu, Mona Vătămanu și Florin Tudor. Desigur, acestora li se vor alătura alte sute de persoane din mediul artistic, atât din țară, cât și din străinătate.
Art Encounters se va desfășura în diferite Spații din Timișoara și Arad. Printre acestea se numără: Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul de Artă Arad, Halele Timco, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” – fostul depou RATT, Casa Isho, Casa Artelor, Cantina de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu”, Calina – Spațiu de Artă Contemporană, Galeria Jecza și Galeria Calpe. În viitor se vor mai prezenta și alte spații convenționale și neconvenționale unde vizitatorii se vor putea bucura de performance-uri, expoziții, film, workshop-uri, dezbateri, artă în spațiul stradal și nu numai.
„Această a doua ediție își propune în primul rând să consolidăm evenimentul, el a fost un eveniment cu impact și un răsunet important de la prima ediție. Acum ne dorim să consolidăm poziția lui. (…) Ceea ce ne propunem este ca timp de o lună Timișoara să devină capital artei contemporane, cel puțin în România, dacă nu în toată această regiune”, a explicat Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.
Mai multe detalii despre conceptul bienalei găsiți aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!