Andrei Moga a început să deseneze încă de mic, iar talentul lui a fost observat rapid de bunici. Aceștia l-au încurajat să devină, la 13 ani, ucenicul unei familii de pictori renumiți din zona Beiușului, județul Bihor. Micul artist a făcut practică zi de zi în atelierul mentorilor săi și a urmat în paralel și cursurile Liceului de Arte din Oradea. Ulterior s-a mutat la Timișoara și a urmat cursurile liceului Ion Mincu pentru ca mai apoi să studieze artele vizuale în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara.
În 2006 Andrei a devenit cadru militar la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat al județului Timiș pentru ca la finalizarea stagiului să rămână în rândurile pompierilor timișoreni.
„Din meseria de pictor se trăiește greu la noi în țară și trebuie să pictezi ce vor alții. Totul este scump, nu primești sprijin. Materialele costă și este foarte greu să te întreții doar din pictură”, povestește artistul salvator.
În ciuda programului de lucru dificil, artistul Andrei Moga nu și-a abandonat marea pasiune, pictura. În decursul celor 10 ani în care a salvat vieți cu dăruire, pictorul a transpus pe pânză experiența lui din timpul intervențiilor dificile la care a participat alături de colegii lui.
„În timpul liber mă regăsesc și mă reculeg prin pictură. Lucrez 24 de ore și 48 sunt liber. La serviciu ne rotim pe foc, descarcerare și SMURD. Este un program făcut să te poți liniști pentru că vezi multe. Noua expoziție este cu lucrări din ultimii trei ani, peste 40. Tematica este diversă, însă predomină cea pompieristică”, povestește Andrei Moga.
Operele pictorului-pompier pot fi admirate până în 15 august la galeria bastART, de pe strada Hector numărul 4, la Bastionul Maria Therezia din Timișoara. Expoziția este cea de-a treia de anvergură din cariera artistică a lui Moga. În paralel însă, artistul a expus lucrări și în una dintre cele mai mari clinici oncologice din Cluj. Arta lui poate fi admirată astfel de bolnavii care trec pragul instituției și le alină acestora suferința.
„Este cel mai mare spital oncologic din Cluj. Am trimis 20 de lucrări acolo, sunt expuse în saloanele de așteptare, pe holuri și la recepție. Sunt acolo din primăvară, iar tematica lor este diversă. Vorbim despre natură statică, peisaje sau clădiri. Tot ceea ce am pictat este din Timișoara: Opera, Catedrala”, povestește Moga.
Pompierul timișorean visează să transmită pasiunea lui și altor tineri talentați.
„De anul viitor vreau să fac o școală de vară și un after-school. Vreau să îi învăț pe copii desenul, grafica, pictura în ulei și să organizez tabere de creație pe viitor. Mi-am transformat apartamentul în atelier, iar primul meu ucenic este iubita mea, medic stomatolog. Visez ca pe viitor să adun în jurul meu cât mai mulți tineri talentați pentru a putea crea împreună”, adaugă artistul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!