O expoziție cum poți vedea doar o dată în viață, subliniază chiar organizatorii. Cele 1.004 piese alese din tezaurele a 32 de muzee din România, acoperind peste 6.000 de ani, pot fi admirate la Bastion în perioada 21 mai – 29 iunie 2014, zilnic între orele 10 -18 (cu excepția zilei de luni). Timișoara este primul oraș, după București, în care a fost adusă expoziția, ea urmând să fie itinerată în alte 11 localități din România.
„Este astfel pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară. O parte importantă a expoziției este formată din piese din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Românie, la Timișoara am adus 185 de piese din cele peste 3.000 de artefacte din tezaurul MNIR, inclusiv câteva dintre brăţările dacice de la Sarmizegetusa, piese din tezaurul de la Pietroasa, piese din cultura Cucuteni. Am ales o structură cronologică, de la cele mai vechi piese din mileniul al V-lea, înainte de Hristos până în secolul al VII-lea după Hristos”, a explicat dr. Rodica Oanţă-Marghitu, muzeograf al MNIR.
Muzeul Banatului este prezent în expoziție cu „cele mai relevante obiecte realizate din aur şi argint, descoperite în Banatul românesc, expuse în premieră. Cele mai vechi piese din aur din colecţiile muzeului nostru sunt inele de buclă, descoperite la Alioş (jud. Timiş), provenite din epoca bronzului, fiind rodul îndemânării meşterilor de acum trei milenii şi jumătate. Amintim aici şi colierul cu pandantive din aur, decorat cu email, provenit dintr-un mormânt princiar descoperit la Sânnicolau Mare în anul 2005, datat în secolul I p. Chr. , sau coiful din bronz cu aplicaţii din argint, care se datează în epoca fierului (prima jumătate a sec. VI – sec. IV a. Chr.), descoperit întâmplător la Găvojdia (jud. Timiş), una dintre puţinele piese de echipament militar de acest tip descoperite pe teritoriul României”, precizează dr. Daniela Tănase, muzeograf al MBT.
Potrivit directorului interimar al Muzeului Banatului, Dan Radosav, s-au luat măsuri speciale pentru securizarea expoziției, iar o firmă privată şi gruparea mobilă de jandarmi asigură nonstop paza artefactelor din aur şi argint. Accesul în expoziție va fi permis pentru maximum 60 de persoane simultan. Valoarea culturală, documentară, a acestui demers expozițional excepțional este probată și de catalogului expoziției, o lucrare consistentă, de 750 de pagini, care poate fi cumpărat cu 95 de lei.
Articole pe aceeași temă:
Comori la Timisoara: expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei ajunge la Muzeul Banatului
Citiți principiile noastre de moderare aici!