Fundația Art Encounters propune timișorenilor să iasă din cotidian și să participe la vernisajul celor două evenimente care fac parte din noul lor program artistic! Vineri, 7 decembrie, de la ora 18.30, spațiul expozițional al fundației, Casa ISHO, Bd. Take Ionescu 46C, se deschide pentru „Sounds Make Worlds/Sunetele creează lumi” a artistei franceze Marianne Mispelaëre, care va expune pentru prima dată în România și „Common Space Images, Stories, Voices/Spațiul Comun – Imagini, narațiuni, voci”, expoziție rezultată în urma primei rezidențe curatoriale a fundației, proiect propus de curatoarea poloneză Zofia Cielątkowska.
Prin expoziția „Sounds Make Worlds/Sunetele creează lumi”, „Marianne Mispelaëre propune o arhivă a dispariției și o expunere a invizibilității, într-un cadru conceptual definit de ștergerile succesive pe care le face memoria colectivă și de suprapunerea acestor reziduuri într-un «palimpsest evaziv». Expoziția «Sunetele creează lumi» traversează o istorie marginală, exclusă din sistemele dominante de gândire pe baza cărora sunt stabilite prioritățile politice și economice la nivel global. Inspirate de cercetarea unor lumi dispărute și mulțimi invizibile, lucrările lui Marianne explorează consecințele acestor fenomene și reflectarea lor în spațiul public. Identitățile estompate prin procesul pierderii limbajului comun își revendică prezența în cadrul unui dialog pe care Marianne îl stabilește între sunet și cuvânt, între imagine și reprezentare. Întreaga expoziție evocă istorii discrete pentru care reprezentarea adecvată depinde doar de capacitatea noastră de a vedea ceea ce nu este vizibil și de a asculta ceea ce nu se aude”, ne transmit cei de la Fundația Art Encounters, curator Diana Marincu, partener: Institutul Francez Timișoara.
Expoziția „Common Space Images, Stories, Voices/Spațiul Comun – Imagini, narațiuni, voci” este un proiect inițiat de Zofia Cielątkowska, curatoare aflată în rezidența Art Enconters, în perioada noiembrie-decembrie 2018.
„Cercetarea, proiectul și expoziția oferă spațiu și timp narațiunilor propuse de femei, prin expunerea diverselor materiale istorice sau contemporane legate de femeile din România. Proiectul face posibile observarea și aprecierea muncii invizibile a femeilor și a activităților lor de zi cu zi. Common Space este un pretext pentru reflecția critică asupra feminității și a locului pe care îl ocupă femeia în istorie și în prezent. Proiectul are o natură procesuală, o structură bazată pe colaborare și deschidere, fiind dezvoltat prin contribuțiile și ideile publicului”, spun organizatorii.
Zofia Cielątkowska a lansat un apel către alți artiști, a căror implicare va fi anunțată pe parcurs, până la finalul proiectului.
Cele două expoziții vor fi deschise până pe 9 martie 2019.
Citiți principiile noastre de moderare aici!