Unul dintre cele mai importante evenimente culturale din vestul țării readuce armoniile unei lumi apuse, plină de grație, în Biserica Evanghelică Lutherană din Timișoara: ediția a IX-a a Festivalului de Muzică Veche se va desfășura în perioada 15 -30 septembrie 2014. Organizat de Follia Baroque Ensemble în parteneriat cu Societatea Musica Antica, evenimentul are pe afiș muzicieni din elita europeană, dedicați restaurării tehnicilor interpretative specifice stilului baroc bivalent din secolele sec. XVII – XVIII, pe instrumente originale sau replici fidele ale acestora.
”O epocă în care idealul suprem era ca instrumentul să imite cât mai bine vocea umană, iar muzicianul căuta să intre în starea indusă de piesa cântată”, susține violonistul Codrin Emandi, directorul festivalului.
”Ceea ce facem noi aici este o activitate de pionerat. Dacă în Europa fenomenul restaurării sonorităților renascentiste și baroce este implementat cu fervoare încă din anii 50, în România și astăzi interpreții dedicați muzicii vechi se pot număra pe degetele a două mâini. Suntem extrem de privilegiați să putem invita la Timișoara cei mai redutabili interpreți ai continentului, artiști care sunt profesori de muzică veche la universități precum Sorbona sau Academiile Regale de Muzică din Londra și Bruxelles”, mai subliniază inițiatorul festivalului.
Concertul inaugural al ediției va fi susținut în 15 septembrie, sub genericul ”Imago Mundi”, de ansamblul ”L acheron” care propune o călătorie muzicală în Franța, Germania, Anglia și Spania în timpul Renașterii. În 17 septembrie, ”Dolci Sospiri”, în direcția artistică a lui Thomas Boysen, îi va avea protagoniști pe Jan van Elsacker, United Continuo Ensemble&La Follia Baroque Ensemble. În 18 septembrie, recitalul ”Lagrime mie” va fi susținut de soprana Ingeborg Dalheim și de Thomas Boysen (vihuela, ghitară barocă, theorba). În 20 septembrie, Marco Beasley și Accordone vor face să răsune ”Le strada del cuore”. ”Barytonul la curtea Prințului Esterhazy” se intitulează concertul pe care L Amoroso îl va susține în 22 septembrie, iar ”Telemann și spiritul francez” vor fi invocați muzical de L Atalante în 23 septembrie. ”Il teatro alla moda” , cu Amandine Beyer & Gli Incogniti, este evenimentul serii de 28 septembrie. În 29 septembrie concertează La Gioia Armonica, iar în 30 septembrie Santenay vine cu ”Think subtilior”.
Concertele de la Biserica Evanghelica Lutherană, aflată în vecinătatea fântânii Punctelor Cardinale, vor începe la ora 20. Biletele costă 10 lei și se pot cumpăra de la Agenția Filarmonicii Banatul și, înainte de concert, de la biserica unde se desfășoară festivalul.
„În fiecare an, reînviem valorile unei epoci muzicale apuse, care a avut însă un rol marcant în cultura mondială. Am reușit să transformăm acest eveniment într-o tradiție culturală, unică în România”, subliniază violonista Diana Emandi, co-fondator La Follia Baroque Ensemble, Societatea Musica Antica.
foto (c) fotosen.ro
Citiți principiile noastre de moderare aici!