Clădirea de pe strada George Enescu are o istorie bogată. A fost ridicată după proiectele arhitectului László Székely, iar iniţial era destinată Clubului de canotaj „Regatta”, adăpostind vestiare, garderobe, magazii, bufet, loc de odihnă şi încălzire pentru sportivii şi amatorii care practicau canotajul, tenisul şi patinajul. Pe terenul din spatele edificiului în lunile de vară se amenajau terenuri de tenis, iar iarna funcţiona un patinoar foarte frecventat.
Începând cu anul 1923, clădirea a fost preluată de Autoclubul Regal Român, iar la începutul anilor 1930 a fost sediul Institului Social Român Banat-Crişana. Din 1933 a găzduit Academia de Arte Frumoase, prestigioasa instituţie de învăţământ superior mutată de la Cluj la Timişoara, care i-a avut ca profesori pe pictorii Alexandru Pop, Aurel Ciupe, Catul Bogdan şi pe sculptorul Romul Ladea. În timpul celui de-al II-lea război mondial şi până la reforma învăţământului din 1948 în clădire a funcţionat Şcoala de construcţii.
După ce timp de câţiva ani a fost abandonată, în iulie 1955 a fost repartizată Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici. Aici s-au amenajat mai multe ateliere de creaţie, magazii, o sală de şedintă şi birouri. Printre primii artişti care au primit studiouri în Casa de creaţie s-a numărat Franz Ferch, Octavian Ilica, Mihail Vîlsan, Ina Elena Popescu şi Aurel Breilean. Lor li s-au alăturat de-a lungul vremii şi artişti plastici precum Victor Gaga, Marion Jilcu, Simion Lucaciu, Eugenia Dumitraşcu Luca, Hildegard Fackner Kremper, Xenia Eraclide Vreme şi Peter Jecza.
Pentru a sărbători 100 de ani de la inaugarea clădirii, filiala din Timisoara a UAP va organiza o expoziţie colectivă, deschisă la Galeria Helios din centrul oraşului. Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 25 februarie, de la ora 17, iar fiecare dintre artiştii care au momentan ateliere de creaţie în sediul clădirii vor participa cu lucrări reprezentative. Expoziţia va rămâne deschisă până pe 10 martie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!