Vitrinele de la parterul clădirii din Ştefan cel Mare nr. 2 au fost reabilitate în cadrul unor lucrări demonstrative. Clădirea este cunoscută de timişoreni şi sub denumirea de Palatul Ştefania. Fostele vitrine metalice, improprii stilului imobilului, au fost practic înlocuite cu vitrine istorice din lemn, identice cu cele originale, realizate după fotografii de arhivă. Proiectul a aparţinut arhitectului Mihai Botescu. Valoarea lucrărilor s-a ridicat la 166.741 de lei. Frumoasele vitrine au fost inaugurate joi de oficialii primăriei.
„La clădirea de pe strada Ştefan cel Mare, care aparţine primăriei, prin asistenţă şi cu finanţare parţial de la GTZ, parţial de la primărie, s-a reuşit, pe baza unui proiect al arhitectului Botescu, reconstituirea vitrinelor, care recreează, la o scară foarte mică, ceea ce erau vitrinele Timişoarei acum 70-80 de ani. Sper ca şi meseriaşii noştri cu care am colaborat să fi învăţat ceva, pentru că acesta era unul dintre obiectivele proiectului”, a declarat primarul Gheorghe Ciuhandu.
Proiectul privind „Reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a cartierelor istorice din Timişoara”, implementat cu sprijinul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) din Germania, a cărui derulare a început în anul 2006, a beneficiat de un grant în valoare de 2.200.000 de euro. Cooperarea româno-germană în cadrul acestui program de asistenţă tehnică pentru reabilitarea zonelor istorice a cuprins diverse activităţi: coordonare şi training, diferite programe şi proiecte, precum şi lucrări demonstrative, activităţi de informare a cetăţenilor, realizarea de materiale informative şi consultanţă tehnică gratuită.
În cadrul măsurilor demonstrative au fost efectuate lucrări de reabilitare la mai multe clădiri istorice, din Piaţa Unirii nr. 9 şi nr. 10, de pe străzile George Coşbuc nr. 1 şi Timotei Cipariu nr. 1, precum şi la vitrinele imobilului de pe Ştefan cel Mare nr. 2. Valoarea totală a lucrărilor cu caracter demonstrativ a fost de 550.000 de euro, în proporţie de 70% fiind contribuţia GTZ, iar 30% cea a proprietarilor, respectiv a primăriei.
La clădirea din Piaţa Unirii nr. 10, 30% din valoarea lucrărilor a fost finanţată de către Ursus Breweries, în baza unui contract de asociere cu municipalitatea.
De asemenea, din fondurile GTZ au fost realizate 60 de plăcuţe de semnalizare a clădirilor monumente istorice. Plăcuţele au fost amplasate pe imobilele reabilitate şi pe faţadele altor clădiri din situl Cetate.
Timişoara va beneficia şi de asistenţă financiară
Cooperarea cu nemţii a avut două componente: una de asistenţă tehnică, ce se încheie acum, şi una de asistenţă financiară.
„Din păcate, programul cu GTZ se va încheia, noi am făcut nişte solicitări la Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ) pentru ca specialişti germani să ne mai asiste măcar până la finele anului la anumite lucrări. Sperăm să finalizăm şi acordul de cooperare financiară cu KfW-ul, cu Banca de Reconstrucţie şi Dezvoltare a Germaniei, pentru a beneficia de 5 milioane de euro pentru clădirile istorice, din care 3 milioane un credit cu o dobândă foarte redusă şi o perioadă de eşalonare de până la 20 de ani, şi 2 milioane grant. Pe baza expertizelor care s-au făcut la Centrul de Reabilitare Urbană, cu consultanţă germană, şi pe baza luării unor credite, garantate de Primăria Timişoara şi negociate cu Guvernul German, asociaţiile de proprietari să aibă posibilitatea să reabiliteze clădirile istorice”, a mai explicat primarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!