Membrii Asociaţiei Pro Democraţia au dat publicităţii textul plângerii pe care o vor depune, luni, la registratura Consiliului Local Timişoara.
“Considerăm că apelarea la instrumente ale mediul virtual nu poate constitui o alternativă, în regim de exclusivitate, la obligativitatea organizării de consultări ale cetăţenilor în forma prevazută de lege. În acest sens, aliniatul 8 din cadrul articolului 6 din legea 52/2003 face referire expresă la organizare unei dezbateri cu locaţie fizică: <<În toate cazurile în care se organizează dezbateri publice, acestea trebuie să se desfăşoare în cel mult 10 zile de la publicarea datei şi locului unde urmează să fie organizate. […]>>. În procesul de adoptare a acestei prevederi legale, legiuitorul a ţinut cont de următoarele realităţi: Nu toate persoanele au acces la reţeaua Internet şi cu atât mai puţine la diversele reţelele de socializare private. De aceea, organizarea exclusivă a unor consultări în mediul virtual exclude o mare parte din cetăţenii pe care îi deserveşte Consiliul Local Timişoara de la procesul de luare a deciziilor publice; Imposibilitatea stabilirii identităţii reale şi a zonei de domiciliu a utilizatorilor care au conturi virtuale de Internet. De aceea, rezultatele unor consultări desfăşurate în mediul virtual sunt suspectabile de a fi deturnate de fenomene precum intervenţia membrilor de partid la comandă politică şi contabilizarea opiniilor unor cetăţeni rezidenţi în afara comunităţii care este vizată de proiectul de hotărâre aflat în dezbatere publică”, se arată în textul amintit.
În acest sens, Pro Democraţia consideră că Primăria Timişoara ar trebui să îi consulte şi pe proprietarii de animale din municipiu, principalii afectaţi de hotărârea adoptată în data de 14 martie.
“Pentru toate aceasta, considerăm că este necesar ca hotărârea din 14 martie 2013 a Consiliului Local Timişoara privind stabilirea unor măsuri pentru gestionarea câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Timişoara şi a animalelor de companie să fie revocată, cu încetarea imediată a efectelor acesteia, şi organizarea, în concordanţă cu dispoziţiile imperative ale Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, a unei dezbateri publice reale, în spaţiul fizic”, mai spun cei de la Pro Democraţia.
Hotărârea contestată de membrii Asociaţiei Pro Democraţia prevede, printre altele, amenzi de până la 1.000 de lei pentru deţinătorii de câini care nu îşi sterilizează animalele. Este vorba despre patrupedele care nu sunt de rasă.
Pro Democratia cere anularea hotararii privind amenda pe caine nesterilizat!
Este oficial: cine nu-si sterilizeaza cainele primeste amenda in Timisoara!
Citiți principiile noastre de moderare aici!