Asociaţia Culturală Salvaţi Patrimoniul Timişoarei a fost înfiinţată în luna martie a acestui an. Având în vedere modul în care se distrug vechile clădiri ale urbei, una dintre acţiunile asociaţiei a fost clasarea ca monument, în regim de urgenţă, a imobilului de pe strada Tigrului nr. 7, din cartierul Fabric.
„Având în vedere faptul că, la 1904, imobilul în discuție avea rolul de Cămin catolic și sediu al Asociaţiei calfelor catolice, putem deduce cu destul de mare certitudine că avea un rol important în cartier și nu numai. Totodată, din poveștile localnicilor, pe strada Tigrului locuiau în acea vreme foarte mulți germani, maghiari și evrei, aceștia aducând împreună cu românii faima Fabricului de altădată. Tot ei povestesc că, inclusiv în perioada interbelică, în sala mare, cu fațada către strada Ioan Bonțilă, se țineau încă baluri la care se dansa vals, polka și alte cele. Cei care își mai aduc aminte povestesc cu drag cum aici s-a aflat în perioada comunistă un atelier, dar și o grădiniță – mulți dintre copiii din Fabric frecventând-o și rememorând cu plăcere acele timpuri (…) În memoria colectivă a locuitorului acestei părţi de Fabric respectivul imobil are un loc aparte. Încadrarea valorică situează după cum putem remarca construcţia și terenul aferent în poziţia de a aspira fără probleme la clasarea în grupa B (n.r. – grupa B a monumentelor istorice)”, îşi motivează reprezentanţii asociaţiei demersul.
Aceştia susţin că s-au interesat, prin jurista lor, Adina Maria Murgilă, şi au aflat de la autorităţile locale că imobilul respectiv s-a aflat în proprietatea unei societăți comerciale care era în insolvență, iar în primăvară, în 15 aprilie 2014, a fost vândut unei persoane fizice.
Clădirea nu era clasată și nici măcar în zona de protecție a altui monument istoric, aşa că nu exista niciun fel de interdicție de demolare. S-a obţinut un certificat de urbanism, dar cei de la Asociaţia Salvaţi Patrimoniul Timişoarei susţin că proprietarul ar fi început lucrări acolo înainte să aibă şi autorizaţie pentru asta de la primărie.
„Inițial, ne-am bucurat la auzul veștii (n.r. – că imobilul a fost vândut) crezând ca noul proprietar se va îngriji de imobil și îl va restaura. Din păcate, lucrurile nu stau așa. Noul proprietar este titularul unui Certificat de urbanism nr. 1922/30.05.2014 emis de Primăria Municipiului Timișoara – Direcția Urbanism care prevede ca scop: obţinere A.C. – lucrări de tip a) – construire pentru locuinţe – desfiinţare parţială imobil existent, amenajare spaţiu Hobby (pentru uz personal), amenajare împrejmuire provizorie (…) În conformitate cu Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul doar autorizația de construire reprezintă documentul final de urbanism care permite trecerea la executarea lucrărilor. Certificatul de urbanism este un simplu document de informare, care nu permite efectuarea de lucrări!!! În ciuda acestui aspect, la începutul lunii septembrie 2014, actualul proprietar a procedat la demolarea acoperișului imobilului”, afirmă Ilie Sîrbu, directorul Asociaţiei Culturale Salvaţi Patrimoniul Timişoarei.
Ulterior, reprezentanţii asociaţiei susţin că au fost informaţi că s-a trecut şi la demolarea pereților interiori. Jurista lor s-a deplasat la fața locului și a sesizat Poliția Locală.
„Atunci când au fost întrebați muncitorii de la fața locului unde se află panoul de șantier, aceștia au plecat și au închis curtea. Jurista subscrisei a rămas la fața locului pentru a aștepta echipajul poliției și pentru a face fotografii (…) A fost abordată de un domn aflat într-o mașină de lux care a început să îi pună întrebări. Între timp, acesta a mărturisit că este proprietarul și că imobilul nu este monument – că are hârtie în acest sens și prin urmare poate să demoleze, casa e veche și nu îi place și nu merită restaurată. Între timp, a venit poliția care a făcut la rândul ei fotografii și a constatat demolarea unei părţi a pereţilor interiori”, mai precizează reprezentantul asociaţiei.
Aceştia susţin că între timp a fost aprobată clasarea clădirii ca monument, acum trebuie să se aplice un alt regim, dar primăria a emis ulterior o autorizaţie care permite demolarea parţială a imobilului, lucrări de modificare şi noi amenajări.
„În data de 24 septembrie 2014, ne-a fost aprobată cererea de clasare a acestui imobil cu numarul 2480 de către Comisia Zonală a Monumentelor Istorice. Regimul juridic al acestui imobil se schimbă şi se aplică cel al Monumentelor Istorice. Acest document a fost comunicat atât proprietarului, cât şi instituţiilor statului, Primăria Timişoara, Prefectura Timiş, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerului Culturii. Cu toate acestea, Primăria Timişoara emite autorizaţia de construcţie cu numărul 1489 în data de 11 noiembrie 2014. Articolul 253 Cod Penal aliniatul 3 pedepseşte aceste fapte cu închisoare (…) Constatăm că s-a încălcat flagrant Legea monumentelor istorice. Ne adresam presei pentru a informa opinia publică despre cum Primăria Timişoara încalcă legea în loc să o respecte şi să o aplice”, concluzionează reprezentanţii Asociaţiei Salvaţi Patrimoniul Timişoarei, care precizează şi că, în demersurile lor, au sesizat şi că între Primăria Timişoara şi Direcţia pentru Cultură Timiş comunicarea este… aproape zero.
Citiți principiile noastre de moderare aici!