“Ştiam că vor apărea tot felul de probleme. Nu credeam însă că Olariu va instiga asociaţiile de proprietari la neplată. Vom aplica procedurile legale cuvenite. Din păcate, cei care se vor lupta cu noi sunt preşedinţii asociaţiilor care şi-au asumat, în numele membrilor proprietari, refuzul de a achita facturile”, a declarat luni Aurel Matei, directorul socetăţii de termoficare Colterm.
Matei dă asigurări că deocamdată nu va fi vorba de debranşarea celor care nu vor să scoată banii pentru a-şi achita datoria către Colterm. Termenul de plată a fost eşalonat până în februarie 2012, astfel încât despre soluţii radicale nu poate fi vorba decât peste aproximativ zece luni. Până atunci, asociaţiile rău-platnice sunt ameninţate doar de recuperarrea în instanţă a datoriilor.
„Vom trata fiecare caz particular ca atare. Până luni am primit documentele cu refuzul de plată a 12 preşedinţi de asociaţii.Vom trata fiecare caz particular ca atare. Nu contest că în unele locuri au fost şi probleme, că au fost înstrăinate unele apartamente. Dacă un proprietar şi-a vândut apartamentul şi s-a mutat la Constanţa ce să fac, să mă duc după el la Constanţa ca să scot banii? Vom avea probabil un anumit număr de neîncasări”, este conştient directorul Colterm.
Nu este exclus ca cel acuzat că ar fi instigat asociaţiile de proprietari la neplata facturii – Petru Olariu, preşedintele FALT – să fie şi el chemat la un moment dat în instanţă de către Colterm. „Voi lua o decizie în acest sens după ce mă voi consulta cu avocaţii”, a precizat Aurel Matei.
La sfârşitul săptămânii trecute, Olariu anunţase asociaţiile de locatari că FALT le pune la dispoziţie formularele necesare în cazul în care care doresc să refuze plata facturii de diferenţă emise de S.C. Colterm S.A. pentru perioada septembrie 2009 – august 2010, perioadă în care – afirmă Olariu – prevederile Hotărârii de Consiliu Local nr. 272/2009 privind preţul local al energiei termice facturată populaţiei şi acordarea ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu energie termică furnizată în sistem centralizat, au fost suspendate de drept.
Potrivit declaraţiilor directorului Colterm, societatea de termoficare are de încasat de la populaţie restanţe care se cifrează la suma de 4 milioane de lei.
UPDATE: Ce-ar vrea Colterm, să fim de acord cu toate murdăriile pe care le fac ei?
Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara nu pare, însă, prea tulburat de posibilitatea de a fi acţionat în instanţă de către Colterm. Mai mult decât atât, Olariu dezvăluie că a pregătit societăţii de termoficareo altă temă pe marginea căreia vrea să agite apele.„N-au decât să acţioneze în instanţă pe cine vor. E dreptul lor, aşa cum şi eu, prin statut, am dreptul să ofer informaţii asociaţiilor de proprietari. Decizia de a refuza plata aparţine exclusiv asociaţiilor respective. Dacă instanţa va hotărî că ele trebuie să plătească, atunci vor plăti. Ce-ar vrea Colterm, să fim de acord cu toate murdăriile pe care le fac ei? Societatea de termoficare să restituie mai întâi asociaţiilor, în mod integral, garanţiile pe care le-au plătit înainte de 2000, bani care au trebuit apoi restituiţi plătitorilor. Este adevărat că aceste garanţii sau anticipaţii au fost înapoiate acum de Colterm, dar la valoarea lor din 2000. E incorect. Sumele ar fi trebuit reactualizate, raportate la rata inflaţiei din 2000 încoace. Am întocmit formularele prin care asociaţiile pot solicita diferenţa de bani la care au dreptul. O parte au ajuns deja la Colterm, le vor fi adresate şi altele”, anunţă Petru Olariu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!