Potrivit preşedintelui Asociaţiei Eco Vet, Adriana Tudor, punerea în aplicare a legii ce permite eutanasierea câinilor fără stăpân care nu sunt revendicaţi nu va fi aşa de uşoară.
„Teoretic, această prevedere trebuie iniţial adoptată în consiliul local. Apoi este vorba de stabilirea tarifelor, pentru că în acest moment sunt aceleaşi din 2006. Mai mult, în februarie expiră contractul Primăriei Timişoara cu Danyflor, iar până acum nu a fost organizată o nouă licitaţie. Deci, teoretic, nu ar trebui să fie aşa de uşor să înceapă eutanasierile”, a declarat Adriana Tudor.
Aceasta doreşte să organizeze în zilele următoare o întâlnire cu reprezentanţii celorlalte asociaţii de protecţie a animalelor din Timişoara pentru a găsi o soluţie ce va permite salvarea a cât mai mulţi câini de la moarte.
„Soluţii ar fi, dacă vom reuşi să ne mobilizăm să găsim alte canale de adopţii, chiar să desfăşurăm o campanie agresivă, locală, de adopţie. Vom încerca şi să avem un dialog cu primăria în speranţa că vom găsi o soluţie la această problemă. Oricum, orice s-ar spune, eutanasierea nu este o soluţie, nici măcar pe termen scurt”, a mai spus Tudor.
Şi reprezentanţii Pet Hope susţin că, până acum, au făcut tot ce au putut pentru a amâna punerea în aplicare a Legii 258/2013, care permite eutanasierea câinilor maidanezi nerevendicaţi. Membrii asociaţiei au contestat legea la Curtea Constituţională, însă magistraţii nu le-au dat dreptate. Acum, şi ei caută alte canale de adopţie în străinătate, însă eforturile asociaţiilor similare din Europa se concentrează acum pe salvarea câinilor din Bucureşti.
O altă posibilitate de salvare a câinilor nerevendicaţi ar putea-o reprezenta adopţiile la distanţă, însă acest lucru presupune sume mari de bani şi doar o parte a câinilor aflaţi acum în adăpostul municipal ar putea fi salvată. Rămâne de văzut ce soluţii vor găsi reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor în perioada următoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!