În 3 august 1919, trupele armatei române intrau in Timişoara, instaurându-se astfel administraţia românească. Ziua de 3 august a devenit Ziua Timişoarei în anul 1999, acest lucru fiind stabilit printr-o hotărâre de consiliu local.
Acţiunile organizate de municipalitate de Ziua Timişoarei vor începe marţi la ora 9.30, în Parcul Central din oraş, unde va fi dezvelit bustul lui Virgil Birou, pe Aleea personalităţilor.
Această Alee a personalităţilor a fost inaugurată anul trecut de Ziua Timişoarei. Atunci au fost dezvelite statuile a şapte personalităţi care şi-au legat numele de istoria, dezvoltarea sau promovarea Timişoarei în lume: Stan Vidrighin, Aurel Cosma, Sever Bocu, Carol Kuttel, Torok Janos, Eugeniu de Savoya şi Claudius Florimund Mercy. Ulterior, pe aleea din Parcul Central a fost amplasat şi bustul lui Bela Bartok, lucrare realizată de regretatul sculptor Peter Jecza.
Virgil Birou a fost un important scriitor bănăţean din perioada interbelică, promotor al romanului realist, fost preşedinte al Societăţii Scriitorilor Români din Banat. El a publicat articole privind viaţa culturală, socială şi economică din Banat, a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi a organizat la Bucureşti, în anul 1941, prima Expoziţie a cărţii, artelor plastice şi grafice din Banat.
Lucrarea amplasată în Parcul Central este realizată de sculptorul Romul Ladea şi reprezintă o donaţie din partea fiului lui Virgil Birou, Ionel Horaţiu Birou, spun reprezentanţii Primăriei Timişoara. Tot de Ziua oraşului, timişorenii sunt invitaţi să admire o expoziţie a membrilor Asociaţiei Artiştilor Plastici „Romul Ladea”, al cărei vernisaj este programat de la ora 15.00 la Casa de Cultură a Municipiului.
La ora 10.00 va fi inaugurat Parcul UPC din zona Bastion, iar la ora 13.00 Parcul Soarelui de pe bulevardul Sudului.
Ca în fiecare an, de Ziua Timişoarei va fi organizată o şedinţă festivă de consiliu local la primărie, cu începere de la ora 11.00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!