Regulamentul privind identitatea cromatică a clădirilor din Timişoara, inspirat după prevederile în vigoare la Viena, din spusele autorităţilor, a fost aprobat la finele anului trecut în consiliul local, urmând să intre în vigoare din 2015.
Vorbim despre un regulament detaliat, prin care s-au stabilit un set de reguli pentru clădirile istorice şi unul pentru restul imobilelor din oraş, modul în care se reglementează relaţia dintre culoarea faţadei şi celelalte elemente constructive (acoperiş, tâmplărie, elemente de finisaj etc.), modul de avizare a lucrărilor şi sancţiuni.
S-au stabilit o paletă de culori pentru clădirile istorice şi una pentru cele moderne.
Astfel, în cazul clădirilor din zonele istorice, de exemplu, culorile se aleg în funcţie de configuraţia faţadei, respectând elementele decorative specifice. Sunt permise culorile în care clădirile din Timişoara aveau tratate iniţial faţadele – ocru, crem, verde deschis, nuanţe de gri, potrivit autorităţilor locale.
În cazul imobilelor din celelalte cartiere ale urbei este interzisă zugrăvirea faţadelor folosind culori „saturate, stridente, închise”. La cele cu mai mult de patru nivele se acceptă doar culorile deschise, pastelate.
Foarte important, noul regulament interzice colorarea parţială a faţadelor, pentru că în oraş pot fi observate şi astfel de clădiri, care au doar partea de la parter sau altă parte zugrăvită într-o anumită culoare, de exemplu.
Va exista o Comisie de Estetică Urbană, care va aviza din puncte de vedere estetic proiectele de reabilitare a clădirilor clasate ca monumente, ansamblu sau sit conform Legii 422 din 2001, precum şi „proiectele cromatice deosebite, care trec de regulile impuse” de noul regulament, dar au „o valoare estetică şi urbanistică deosebită”, au explicat oficialii primăriei.
Noua procedură
Reprezentanţii Primăriei Timişoara spun că Regulamentul privind identitatea cromatică este în vigoare de la 1 ianuarie 2015.
Care este noua procedură? Cum trebuie să procedeze un proprietar care vrea sa își zugrăvească fațada?
„Sunt două situaţii distincte. Prima situaţie care se referă la lucrările pentru care este nevoie, conform Legii 50/1991, de proiect tehnic şi autorizaţie de construire, adică, spre exemplu, se intenţionează ridicarea unei construcţii noi, sau se fac extinderi sau reparaţii la o construcţie existentă. În aceste cazuri, în certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului Timişoara vom indica documentele pe care documentaţia tehnică care va fi depusă pentru obţinerea autorizaţiei de construire trebuie să le cuprindă. Mai exact, proiectantul care întocmeşte documentaţia tehnică va trebui să completeze cu fotografii cu situaţia existentă, planşe color cu propunerile de faţadă cu codurile de culori care urmează a fi folosite şi desfăşurarea stradală în armonie cu clădirile învecinate, pentru a putea stabili dacă ceea ce se propune se armonizează cu ceea ce există deja. A doua situaţie e cea în care proprietarul execută doar zugrăvirea faţadei, fără alte modificări, şi dacă imobilul nu este monument istoric. În acest caz, proprietarul va completa o cerere tip la care va anexa copie CF, fotografii cu situaţia existentă, planşe color cu propunerile de faţadă cu codurile de culori care urmează a fi folosite şi desfăşurarea stradală în armonie cu clădirile învecinate. Direcţia Urbanism va emite un Aviz”, explică arhitectul-şef Ciprian Cădariu.
Reprezentanţii municipalităţii încearcă să creeze posibilitatea ca cererile să poate fi depuse online, pentru ca proprietarii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze la primărie.
Care este valoarea sancțiunilor care se aplica dacă nu se respectă noul regulament?
„În cazurile în care nu este nevoie de autorizaţiei de construire, sancţiunea este de 2.000 lei pentru cei care execută lucrări fără a deţine sau fără a respecta cele aprobate prin Avizul Direcţiei de Urbanism. În cazurile în care lucrările executate au nevoie de autorizaţie de construire, sancţiunile sunt cele prevăzute de Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii şi pot merge până la plângeri penale în cazul imobilelor monument istoric”, atrage atenţia Cădariu.
Verificările pe teren vor fi făcute atât de Poliţia Locală, cât şi de personalul Direcţiei de Urbanism, spun autorităţile locale.
Articole pe aceeași temă:
Zugravim cladirile ca la Viena! Timisoara are un regulament de identitate cromatica
Nu va puteti zugravi casa in orice culoare! Se face regulament pentru cladirile din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!