Campania se desfășoară în perioada mai-iulie 2013, scopul ei fiind de a-i informa pe cetățeni cum trebuie să se ferească pentru a nu deveni victimele hoților din locuințe. Oamenii legii vor sta de vorbă cu timișenii și le vor povesti din experiențele acumulate de ei, în urma anchetelor demarate în cazul furturilor din locuințe, care sunt metodele de furt ale hoților. Totodată, pentru promovarea campaniei „Nu-ți scăpa casa din ochi!”, în toată țara au fost tipărite 300.000 de scrisori, adresate cetăţenilor, care vor fi depuse în cutiile poştale, 150.000 de broşuri, care vor fi distribuite în cadrul întâlnirilor cu grupurile ţintă şi 5.000 de afişe ce vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.
Pe acestă cale polițiștii vin cu o serie de recomandări pe care trebuie să le respectați pentru a evita ca locuința dumneavoastră să fie spartă de hoți.
„Echipaţi uşile cu sisteme de prindere solide, inclusiv cu bolţuri care să vă asigure maximum de protecţie. Montaţi interfon, descurajează orice hoţ, care va fi pus în faţa unui element surpriză. Nu fiţi nepăsători atunci când observaţi nereguli la încuietorile celor din jur, un vecin bun este un bulgăre de aur. Solicitaţi sprijin vecinilor pentru supravegherea locuinţelor (pensionari, copii, femeile de serviciu). Când vedeţi o persoană la uşa vecinului nu vă sfiiţi să întrebaţi pe cine caută. Nu divulgaţi date oricui despre vecinii dumneavoastră (programul de lucru, numărul de persoane din familia respectivă, numărul de telefon, etc.). Sfătuiţi-vă copiii să facă la fel. Memoraţi orice amănunt suspect, reţineţi semnalmentele persoanelor dubioase.
Nu uitaţi să lăsaţi impresia că în casă sau apartament mai locuieşte cineva. Dacă ieşiţi seara la plimbare sau cu alte ocazii, lăsaţi radioul deschis, sau chiar lumina, într-una din încăperi. Invitaţi pe cineva care să locuiască, dacă e posibil, în lipsa dumneavoastră în apartament. Verificaţi la plecare dacă aţi asigurat locuinţa. Depozitaţi obiectele de valoare (banii, bijuterii, documente) într-un loc sigur (seif, cutie metalică). Urmăriţi cu atenţie ce se întâmplă în jurul locuinţei dumneavoatră. Când plecaţi de acasă verificaţi dacă aţi acţionat toate încuietorile şi aţi pus siguranţa. În cazul în care, de exemplu, aveţi la uşă două încuietori broască, yală, iar la plecare folosiţi doar una din ele este o greşeală care vă poate costa scump. Fiţi atenţi în orice împrejurare să nu pierdeţi sau să vi se fure cheile. Lăsarea lor fără grijă în uşă, într-un loc sau altul, permite luarea mulajelor. Dacă v-a dispărut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul. N-aveţi de unde şti dacă cheia nu v-a fost cumva sustrasă. Ferestrele locuinţelor trebuie să fie sigure faţă de o eventuală tentativă de escaladare din exterior. Ferestrele duble oferă mai multă protecţie decât cele simple. Atenţie la siguranţa ferestrelor de la bucătărie şi de la baie. Protejaţi-vă balcoanele, mai ales cele situate la parter sau la etajele inferioare”, vă recomandă polițiștii din Timiș.
Oamenii legii vă sugerează să fiți atenți și la persoanele necunoscute, care apar la ușa dumneavoastră să vă roage ceva.
„Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe carele primiţi în casă. Convingeţi-vă de bunele lor intenţii. Dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitaţi legitimaţia de serviciu şi notaţi datele de pe document. Verificaţi cu atenţie persoanele care vin pentru deranjamente telefonice, reparaţii de orice fel, încasarea unor taxe, deratizare sau cele care solicită să le închiriaţi o cameră. Nu primiţi în casă cerşetori, negustori ambulanţi, sau orice alte persoane de condiţie îndoielnică. Obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, să ne trădeze că sunt singuri în casă”, vă mai recomandă polițiștii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!