Prin OUG 59/30.06.2010 a fost modificată Legea 571 din 2003 privind Codul Fiscal, iar prin Hotărârea nr. 791/02.08.2010 au fost modificate şi completate Normele metodologice de aplicare a Legii 571.
Astfel, de la 1 iulie 2010, a fost majorat impozitul în cazul persoanelor fizice ce deţin mai multe clădiri: cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de domiciliu, a explicat şeful Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara, Adrian Bodo.
Atenţie, potrivit legii, persoanele fizice ce deţin în proprietate mai multe clădiri în afara celei de domiciliu datorează pentru acestea un impozit majorat, determinat în funcţie de ordinea dobândirii acestor proprietăţi, indiferent de situaţia juridică a imobilelor respective, respectiv dacă sunt sau nu închiriate, sunt spaţii cu altă destinaţie sau construcţii anexe. „Noile prevederi legale nu au mai instituit exceptarea clădirilor închiriate sau a celor cu altă destinaţie de la majorarea impozitului, singura excepţie fiind în cazul persoanelor fizice care au dobândit clădirile din proprietate prin succesiune legală, dar sunt luate în considerare la ordinea dobândirii proprietăţilor. Termenul scadent de plata a acestor diferenţe de impozit, stabilite conform noilor prevederi, este 31 decembrie 2010”, a atras atenţia Bodo.
În cazul în care contribuabilii au achitat sau achită integral, până în data de 30 septembrie 2010, atât impozitul datorat (calculat conform prevederilor legale anterioare intrării în vigoare a OUG 59), cât şi diferenţa de impozit calculată, la plata acestei diferenţe de impozit pot beneficia de o reducere de 10%. Reprezentanţii primăriei le recomandă contribuabililor ca înainte de a achita diferenţele de impozit să se adreseze Biroului Consiliere Cetăţeni de la Direcţia Fiscală pentru a-şi verifica ordinea proprietăţilor pentru că s-au operat foarte multe modificări.
O altă bătaie de cap, directorul Direcţiei Fiscale precizează că, potrivit noilor reglementări, contribuabilii care au în proprietate mai multe clădiri şi care nu au depus niciodată declaraţia specială de impunere, sau care au depus-o dar au în proprietate şi cladiri cu altă destinaţie (SAD-uri, construcţii anexe-garaje), clădiri distincte situate la adrese diferite, au obligaţia să depună o declaraţie specială la compartimentele de specialitate ale autorităţilor administraţiei publice locale pe raza cărora îşi au domiciliul, precum şi la cele pe raza cărora sunt situate celelalte clădiri.
De asemenea, tot începând cu 1 iulie 2010, au fost majorate impozitele pe mijloacele de transport atât în cazul persoanelor fizice cât şi în cazul persoanelor juridice pentru autoturismele cu o capacitate cilindrică peste 2.000 cmc.
Şi în acest caz, persoanele fizice care au plătit integral, până în 30 septembrie 2010, atât impozitul datorat cât şi diferenţa de impozit, beneficiază de bonificaţia de 10% la plata diferenţei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!