De fapt, această lege nu este una nouă, ci una care abia acum se aplică. Legea 384/2013 prevede creșterea graduală a taxei pe gunoiul depozitat „la groapă”. Astfel, în 2017 taxa este de 80 de lei pe tona de deșeuri, urmând ca în 2018 suma să crească la 120 de lei. Legea prevede creșteri până în 2020.
Legea poate fi considerată și o… pedeapsă. Concret, noua lege vrea să taxeze poluatorii și să încurajeze colectarea selectivă. Astfel, dacă se face reciclarea, cantitatea de deșeuri care va ajunge „la groapă” este mai mică, iar suma care va trebui plătită se va diminua și ea.
Totuși, noua taxă nu va fi simțită doar de operatorii de rețele de salubritate, ci și de contribuabili. Astfel, factura pe „gunoi” va crește. În prezent reprezentanții Consiliului Județean Timiș sunt în negocieri cu firmele de salubritate.
„Avem o dispută de aplicare pe care încă nu am rezolvat-o și sper să o rezolvăm săptămâna viitoare. Este vorba despre acea taxă pe tona de gunoi depusă. Este o taxă mare care va influența prețul gunoiului. Încercăm să găsim formule ca cetățenii să fie cât mai puțin afectați de această taxă. (…) Tot discutăm, dar încă nu este foarte clar cum o sa facem. Normele au apărut în noaptea de Revelion. (…) Ne batem capul să o rezolvăm. Acea taxă a fost introdusă ca să ne învețe să colectăm selectiv, atât noi ca cetățeni, cât și operatorii. S-ar putea chiar să ajungem să ne dezavantajeze dacă îndulcim taxa pentru că lumea sau operatorii vor continua să aplice acea chestiune (n.r. – să arunce gunoiul fără să facă selecția). Noi încercăm acum ca pentru o parte din sumă să-și asume riscul operatorii și o parte va fi introdusă în preț. Suntem în negocieri cu toți operatorii”, a explicat Traian Stancu, vicepreședintele CJ Timiș.
Acesta a declarat că din primele estimări se pare că factura de salubritate va crește cu aproximativ 2 lei/lună pentru fiecare abonat.
„Este normal ca operatorii să anunțe că vor exista măriri pentru că vor exista cu siguranță reacții din partea cetățenilor. Mărirea sper să fie cât se poate de mică. (…) Această taxă va crește gradual până la începutul lui 2020, când va ajunge la 180 de lei/ tonă. Eu spun că trebuie să învățăm să colectăm selectiv. La CJ Timiș o să lucrăm o perioadă de timp pe informarea populației ca să-i convingem pe cetățeni, cât și pe operatori, să treacă la colectarea selectivă”, a mai spus Traian Stancu.
Timișoara stă destul de bine la capitolul colectare selectivă. Aici, aproximativ 10% dintre deșeuri sunt colectate selectiv, însă există localități în județ unde procentul de reciclare este zero.
Traian Stancu a mai declarat că se așteaptă ca parlamentarii să vină cu sugestii pentru a rezolva această problemă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!