În luna martie a acestui an, primarul Nicolae Robu anunța numele primului city-manager al Timișoarei. Omul de afaceri Sorin Drăgoi, care era la vremea respectivă unul dintre consilierii personali ai primarului, a ajuns administrator public în urma unui concurs. Robu declara, la vremea respectivă, că Drăgoi îl va asista pe el, ca primar, „în exercitarea tuturor atribuţiilor ce ţin de administrarea, întreţinerea, modernizare, înfrumuseţarea şi dezvoltarea oraşului”, dar şi că îi va delega „atribuţii executive, operative, pe anumite segmente punctuale”.
De-atunci a trecut o jumătate de an, iar în această săptămână am constatat că nici unii dintre consilierii locali și nici viceprimarul Traian Stoia nu știu încă ce atribuții are city-managerul. „Nu știu care sunt atribuțiile dânsului, e strict problema primarului chestiunea asta”, a afirmat, de exemplu, consilierul local Adrian Orza (PNŢCD), comparând sistemul american cu cel românesc.
„Americanii au următorul sistem: primarul își alege city-managerul cu care vrea să lucreze. Nu se mai simulează niciun concurs. E o relație contractuală între primar și city-manager. La noi oficial se cheamă administrator public. La americani, city-managerul controlează administrația, e șeful funcționarilor. El duce greul, city-managerul. Noi am importat doar denumirea. Sigur că în timp se va crea poate un corp al administratorilor publici şi la noi. Din punctul meu de vedere nu trebuie niciun concurs. City-managerul e mâna dreapta, omul de încredere al primarului, așa e la americani”, a explicat Orza.
Nici aleşii PDL nu prea ştiu cu ce se ocupă city-managerul. „Concret nu ştiu ce atribuţii are pentru că nici nu l-am văzut să ia o decizie, să aibă o iniţiativă. Nu ştiu cu ce-şi umple timpul. Ne-am fi aşteptat să se ocupe de partea de infrastructură, de partea tehnică, de funcţionarea oraşului. Ori ceea ce face este ascuns, adică nu este public ceea ce face, ori nu este lăsat să facă… În mod normal, city-managerul ar trebui să se ocupe de problemele curente de funcţionare ale oraşului, aşa aş face eu o împărţire a sarcinilor, aşa mi s-ar părea mie normal”, spune consilierul Ştefan Sandu.
Consilierul local Radu Ţoancă (PSD), de exemplu, nu ştie concret ce atribuţii are city-managerul, dar ştie cu ce se ocupă Drăgoi din ce a mai citit prin presă. „Nu, nu ştiu ce atribuţii are. Din ce am înţeles din declaraţiile domnului city-manager, din presă, ştiu că este o interfaţă cu mediul economic, că se ocupă de stimularea investiţiilor autohtone şi străine, strategii de dezvoltare, asta am înţeles eu… A fost foarte discret până acum, nu-l percepe lumea, poate şi timpul a fost scurt. Ştiu că dispune de o anumită infastructură, are birou, are secretară, are o agendă, ştiu că s-a întâlnit cu delegaţii străine, dar e foarte discret…”, crede Ţoancă.
Viceprimarul Traian Stoia (PSD), în schimb, spune că nu are idee cu ce se ocupă city-managerul şi ce atribuţii are el de fapt conform fişei postului. „Eu vreau să vă pun o întrebare… El știe? (n.r. – ce atribuţii are) Are ceva scris? N-are atribuții scrise, nici el nu știe. El are ce i se dă (…) Se ocupă cu manageriatul orașului, teoretic. Practic nu știu ce înseamnă, că el n-are nimic în scris. Face ce i se spune, nu știu de către cine, dar mă gândesc că îi spune cineva ceva, că îl văd făcând câte ceva pe aici. Mă întâlnesc cu el de multe ori, mai stăm de vorbă, cam astea sunt… N-am idee zău, n-am idee, dar sigur nu are atribuții scrise. Chiar și el e puțin… Astea urmează să le povestim poate chiar mai repede decât vă imaginați, o să se declanșeze ce e de așteptat și atunci le zicem pe toate”, a afirmat, amenințător, Stoia.
Potrivit legii, administratorul public poate îndeplini, în baza unui contract de management încheiat în acest sens cu primarul, atribuţii de coordonare a aparatului de specialitate sau a serviciilor publice de interes local.
Sorin Drăgoi afirma, într-un interviu acordat pentru www.tion.ro în luna mai, că se ocupă cam de toate problemele care apar în oraş, de la cele legate de parcuri şi drumuri la cele legate de şcoli, că are întâlniri cu cetăţenii, cu reprezentanţii firmelor private care vin şi cer sfaturi sau vor să investească în Timişoara, cu şefii de servicii din primărie şi cu primarul, legat de ce probleme apar şi rezolvarea lor. Întrebat cu ce atribuţii a fost delegat, concret, ca city-manager, Drăgoi a declarat că se ocupă „de susţinerea şi administrarea proiectelor pe care vrea să le pună în aplicare Primăria Timişoara”. City-managerul conduce, de asemenea, Comisia locală de ordine publică, potrivit reprezentanţilor municipalităţii.
Cert este că, la fel ca şi primarul Nicolae Robu, şi city-managerul Sorin Drăgoi este activ pe Facebook. Nu face însă sondaje legate de administrarea oraşului sau anunţuri legate de anumite proiecte ale urbei, cum face primarul, ci le împărtăşeşte prietenilor din hobby-urile sale, le arată fotografii cu ce a mai văzut prin lume în vacanţe şi din când în când câte una cu Timişoara, îşi promovează pensiunea, postează melodiile preferate şi distribuie statusuri legate de bucuria zilelor de weekend sau ceea ce simte atunci când… urmează o nouă zi încărcată de luni la serviciu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!