„Din punctul meu de vedere este o măsură foarte binevenită pentru întregul personal medical şi pentru toţi cei care lucrează în sănătate. Salariile erau mici şi foarte mici. Dacă dorim să ne îndreptăm spre un corp profesional bine pregătit şi spre un act medical de calitate trebuie să ne asumăm anumite costuri. Trebuie să fie un salariu care să ţină cont totuşi şi de ceea ce se întâmplă în România. Un salariu trebuie să-ţi dea posibilitatea să trăieşti decent, iar pentru tinerii din sistem şi posibilitatea de a se instrui corespunzător”, spune managerul Spitalului Municipal din Timişoara, Octavian Mazilu.
La Spitalul Municipal Timișoara lucrează aproximativ 2.000 de persoane, dintre care 450 sunt medici.
În vară, peste 21.000 de doctori au aderat la grupul de iniţiativă pe Facebook, numit „Alianţa Medicilor pentru modernizarea în sănătate”, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienţi, deoarece sunt asimilaţi funcţionarilor publici. Atunci, medicii au cerut creşterea salariilor din sănătate, pentru eliminarea plăţilor făcute de pacienţi.
După ce ministrul Finanțelor, cel al Sănătății și cel al Muncii au discutat cererile medicilor, împreună cu premierul Victor Ponta, au decis ca de la 1 octombrie să se aplice o creștere cu 25 de procente la salariul actual pentru tot personalul din sistemul medical.
Managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Marius Craina, spune că această creştere salarială trebuie continuată, obligatoriu.
„Mi se pare absolut normal, o creştere care trebuia să aibă loc cu mult timp în urmă. Noi am ajuns să fim ţara cu cele mai mici salarii a personalului medical din Europa. Este lăudabilă iniţiativa guvernului că a început creşterea salarială, dar este nevoie ca această creştere să fie continuată, obligatoriu, astfel încât în câţiva ani de zile România să ajungă la salariile comparabile cu ale altor ţări din UE. Nu este normal ca la 25 de ani de la Revoluţie să fie salariile umilitoare”, a declarat, la rândul său, Marius Craina.
Spitalul Judeţean Timişoara are peste 2.700 de angajaţi care beneficiază de această primă creştere salarială.
La nivel național, potrivit premierului Ponta, vor beneficia de aceste majorări aproximativ 181.000 de persoane în reţeaua Ministerului Sănătăţii şi peste 13.000 de persoane din ministerele care au reţea proprie de sănătate. Potrivit acestuia, impactul bugetar anual al acestor majorări salariale este în jurul sumei de 1,7 miliarde lei, iar fondurile necesare pentru anul acesta sunt asigurate.
Articole pe aceeași temă:
Ministrii Sanatatii si Finantelor discuta propunerile de majorare a salariilor medicilor
Citiți principiile noastre de moderare aici!