Pentru examenul de definitivat, în județul Timiș au fost înscriși la proba scrisă 363 de candidați, dintre care 22 au fost absenți.
Procentul de promovare din acest an este de 63,58%, astfel 213 candidați au reușit să promoveze. Majoritatea au obținut note cuprinse între 8 și 8,99, mai exact 117 persoane. Note cuprinse între 9 și 9,99 au reușit să primească 94 de candidați.
Doar doi candidați au avut note de 10, la disciplinele „Coregrafie” și „Asistență generală medicală (Maiștri instructori)”. Tot doi candidați au obținut cele mai mici note din acest an, cuprinse între 4 și 4,99.
Contestațiile se pot depune la centrele de examen sau pot fi trimise pe adresele de mail transmise de centre marți până la ora 20 și miercuri, 31 iulie, până la ora 12. În contestație, candidatul trebuie să precizeze următoarele informații: numele, inițiala tatălui și prenumele; codul numeric personal; denumirea centrului de examen și județul unde a susținut examenul; disciplina la care a susținut examenul; nota contestată.
Potrivit informațiilor de la inspectoratele școlare, contestația este însoțită de o copie după cartea de identitate/pașaport.
Cei care promovează examenul de definitivat primesc titlul de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar, iar cei care nu au reușit să promoveze rămân la stadiul de profesor debutant.
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Examenul poate fi susținut de cadrele didactice care au cel puțin un an vechime în învățământ și este obligatoriu pentru obținerea gradelor didactice. Procedura de acordare a definitivării și a titlului de profesor cu drept de practică în învățământul preuniversitar reprezintă recunoașterea competențelor necesare pentru exercitarea profesiei didactice.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ cuprinde:
- etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
- etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de Ministerul Educaţiei, pentru fiecare specialitate în parte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!