Pentru colectarea datelor Recensământului populației și locuințelor din Timișoara, primăria municipiului a angajat 25 de recenzori. Aceștia vor asigura AutoRecenzarea Asistată (ARA).
În total, 316 persoane s-au arătat interesate. Au fost recrutate, în total, 50 de persoane, dar doar 25 vor avea calitatea de recenzori pentru ARA. Ceilalți 25 vor constitui personalul de rezervă.
„După verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate, aplicațiile au fost analizate împreună cu Institutului Naţional de Statistică și au fost selectate 50 de persoane care, zilele acestea, vor fi participa la sesiuni de instruire”, a declarat Bogdan Marta, consilierul personal al primarului Dominic Fritz.
Candidații aleși au încheiat un contract de prestări servicii de recenzare cu UAT-ul (primăria) pentru perioada 14 martie – 15 mai 2022.
În perioada de autorecenzare (14 martie – 15 mai 2022) plata recenzorilor ARA se face în funcție de numărul de chestionare pentru care se asigură asistența populației. Chestionarul este compus din mai multe secțiuni cu grade de complexitate diferite, la un tarif de:
- 7 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”
- 3,5 lei pentru „Secțiunea pentru recenzarea locuinței”
AutoRecenzarea Asistată reprezintă acțiunea prin care înregistrarea informațiilor cuprinse în programul de observare al recensământului pentru o anumită unitate statistică este efectuată de către persoana însăși, cu sprijinul unui recenzor.
Conform Ordonanței de Urgență nr. 19 din 4 februarie 2020, persoanele salariate care se autorecenzează online au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării acestei metode. Angajatorii au obligația de a acorda ziua liberă în maximum 12 luni de la realizarea cu succes a autorecenzării, până cel târziu în luna mai 2023.
Recensământul este obligatoriu pentru persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România şi pentru persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni. Refuzul de a participa la recensământ se sancţionează cu amendă contravenţională.
De notat este că întreg procesul s-a derulat online, pe o platformă dedicată recensământului realizată de Primăria Municipiului Timișoara.
Trimite articolul
Xstati in cusca voastra, recenzorilor. mai asteptati un an, ca imediat e invadat si taiwanul si iar ne baga astia in case din cauza radiatiilor
Asa multi pentru un oras ca Timisora>>>>>>???????????Cred ca 10 erau suficienti.