Bienala Art Encounters 2019 se va desfășura în această toamnă, mai exact în perioada 20 septembrie – 26 octombrie, iar curatoarele acestei ediții sunt Maria Lind și Anca Rujoiu. Noutatea celei de-a treia ediții este faptul că vor avea loc o serie de evenimente transdisciplinare, începând cu luna ianuarie și până la deschiderea oficială a bienalei în septembrie.
„Unul dintre obiectivele principale ale acestei bienale este de a explora cât mai multe fațete ale orașului, în strânsă legătură cu cei mai relevanți artiști ai momentului și cu producții de artă importante. Bienala Art Encounters este un eveniment situat la intersecția dintre un festival de artă experimental și o bienală de artă contemporană. Misiunea bienalei urmărește crearea unui punct de întâlnire creativ pentru artiști, comunități, instituții și idei, de a invita un public cât mai larg la un dialog care să cuprindă cele mai importante teme ale societății actuale și să creeze o platformă dinamică pentru schimbul cultural între scena artistică din România și cea internațională”, ne transmit reprezentanții Art Encounters.
Ambele curatoare ale acestei ediții vin cu un bagaj internațional foarte bogat. Maria Lind este curatoare, teoreticiană și profesoară și trăiește la Stockholm și la Berlin. A fost director la Tensta konsthall, Stockholm (2011-2018). În 2016 a fost director artistic al celei de-a 11-a ediții a Bienalei Gwangju (Coreea de Sud) și este deținătoarea Premiului Walter Hopps pentru realizări curatoriale, obținut în 2009. Iar Anca Rujoiu este curatoare și editoare și trăiește în Singapore și România. În calitate de curator de expoziții și mai târziu editor-șef (2013-2018), a făcut parte din echipa fondatoare a Centrului pentru Artă Contemporană din Singapore al Universității Tehnice Nanyang (NTU CCA), contribuind la numeroasele expoziții, publicații și programe ale Centrului.
„Suntem încântați să avem două curatoare remarcabile pentru cea de-a treia ediție a bienalei. Așteptăm cu nerăbdare să organizăm această ediție, care se bazează pe conceptul propus de Maria Lind și Anca Rujoiu și să explorăm împreună legăturile neașteptate care se pot crea între identitatea culturală, instituțională și cea urbană a orașului Timișoara”, spune Ovidiu Șandor, președintele fundației Art Encounters.
Fundația Art Encounters a fost înființată în 2015 cu scopul de a susține scena artei contemporane din România. Unul dintre obiectivele principale este promovarea dialogul, învățarea, cercetarea și experimentarea, furnizând un model instituțional adaptat nevoilor contextului local. Activitățile fundației urmăresc trei direcții principale: organizarea bienalei Art Encounters din Timișoara și a programului permanent de expoziții; promovarea educației și a dezvoltării publicului prin programe dedicate acestuia; dezvoltarea unei platforme variate de rezidențe artistice și curatoriale.
Co-organizator: Primăria Municipiului Timișoara, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Fundația Interart Triade
Printre partenerii evenimentului se numără: Asociația “Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”, Facultatea de Arte și Design / Universitatea de Vest, Muzeul de Artă Timișoara, Muzeul Național al Banatului, Teatrul Național Timișoara, Muzeul de Transport Public Corneliu Miklosi, Institutul Francez Timișoara, Centrul Cultural German Timișoara, Bienala BETA, Asociația Culturală Contrasens, Tur de Arhitectură, Librăria La Două Bufnițe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!