Aproape 13,5 kilometri de rețea termică primară vor fi modernizați prin a treia etapă a proiectului de retehnologizare a sistemului centralizat de termoficare din Timișoara. Vineri, 22 martie, consilierii locali au aprobat atât proiectul de retehnologizare, cât și proiectele vizând aprobarea studiului de fezabilitate, analizei cost beneficiu și indicatorilor tehnico-economici și cel privind aprobarea planului anual de evoluție a tarifelor pentru energie termică, componenta transport și distribuție, aferente proiectului.
„Obiectivul principal al acestui proiect este creșterea eficienței energetice și reducerea pierderilor de energie termică în rețeaua de transport, ceea ce va aduce beneficii semnificative pentru cetățenii municipiului Timișoara. Vor fi reabilitați 13,439 km de rețele termice primare, prin înlocuirea conductelor uzate, cu un sistem modern preizolat. De asemenea, vor fi realizate cămine de termoficare noi, se vor înlocui vanele, suporturile din cămine, vor fi reabilitați stâlpii de susținere pentru conductele supraterane și alte lucrări colaterale. Intervențiile prevăzute în Lotul 1, se vor derula în zonele: CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex, Circumvalațiunii, Fabric – Modern, Bucovina”, transmit reprezentanții primăriei.
Lucrările ar urma să dureze 24 de luni, durata totală de implementare a proiectului fiind de 36 luni.
Investiție de aproape 75 de milioane de euro
Potrivit reprezentanților primăriei, valoarea totală a proiectului este de 368.519.266,03 lei (echivalentul a 74,1 milioane de euro), inclusiv TVA. Din bugetul local ar urma să fie asigurați peste 110 milioane de lei, pentru restul urmând să fie depusă spre finanțare prin Fondul pentru modernizare, Program-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare — Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare – Domeniul de investiții 5.3:Sprijin pentru modernizarea și dezvoltarea rețelei inteligente de termoficare.
„Lucrările vizează creșterea confortului termic al consumatorilor, scăderea costurilor aferente producerii și consumului de energie, creșterea securității furnizării energiei termice prin reducerea numărului de întreruperi, îmbunătățirea parametrilor tehnici de transport a energiei și reducerea costurilor de exploatare și mentenanță”, mai precizează reprezentanții primăriei.
Lucrările au ca scop „îmbunătățirea mediului înconjurător și a sănătății publice”. Mai exact, însă, ar trebui să se observe o reducere a pierderii totale de căldură cu 44751.97 MWh/ anual, o reducere a emisiilor de CO2 cu 18733.5 to/an și de NOx cu 40533.8 kg/an.
Vă reamintim, prima etapă de retehnologizare a sistemului a fost finalizată în vara anului 2016, pe vremea administrației Robu. Valoarea totală, la finalizare ei a fost de 199.916.312 lei. Pentru etapa a II-a, lucrările au început în martie 2021 și s-au întins până anul trecut. Pentru studiul de fezabilitate al celei de-a treia etape, de fapt documentele aprobate acum, procedurile au fost demarate în toamna anului 2022.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XSe lucreaza relativ haotic: improvizații si treaba de mîntuială!!
-
Sa mori tu?
Cu 75 milioane de euro se puneau centrale de bloc in tot orasul si reduceam pierderile 50% pe retelele de termoficare.
Scapam si de gaura neagra Colterm pe vecie.
-
Este totul nou, nu tevi de fier gaurite ca la rrobuLache si ciordithandu, deci 0 pierderi!
-
De ce acum se fac aceste reînnoirii ale infrastructurii? Aaaa, e campania electorală pe drum și dă bine popul***mii. Sa moara Fritz dacă nu-l votez.
-
-
Evident dar atunci unde se mai puteau numi sefi din cadrul clientelei de partid care sa sifoneze bani? Cu cat este mai mult la stat, cu atat se poate sifona mai mult.
-
Centrale poate ca da, nu stiu insa daca era gaz suficient. Si suficient de ieftin… Asta ca sa nu vorbim si de poluarea cu gaze carcinogene.
Acum ?! Cand sunt in insolventa ?! Cand au pierdut cel putin o treime din consumatori ?! De ce nu acum 10 ani ?! Sau 20 de ani ?!
-
Pt ca au fost incompetenti si hoti la primarie si colterm. Niste ticalosi care au furat pt ca stiau ca o sa primeasca bani.
-
“Vă reamintim, prima etapă de retehnologizare a sistemului a fost finalizată în vara anului 2016”
De ce abia acum? pentru ca timisorenii au crezut ca “se descu rca ei cumva” pe cont propriu. Unii poate ca da, majoritatea insa nu. Sau nu pe termen lung. Prostia se plateste. Si momentan pretul la gaz e plafonat si compensat de la buget. Dar nu va fi oentru totdeauna. Si daca UE va interzice centralele individuale, sa cezi atunci “distractie”.