Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Timișoara din 19 decembrie a ajuns, printre altele, și proiectul de taxe și impozite locale pe anul 2024. Au fost, bineînțeles, și câteva discuții. Unele au rezultat în adoptarea unor amendamente, altele însă nu au avut vreun rezultat concret. Modificările, în orice caz, nu au fost substanțiale.
De exemplu, reducerea impozitului pentru mașini hibride a fost crescută de la 50 la 100%, iar bonificația pentru cei care își plătesc impozitele până la 31 martie a fost majorată de la 5 la 10%. Cele două reduceri, de fapt, doar au fost aduse la nivelul de anul trecut, amendamentele fiind făcute de Andra Lăpădatu (PSD) și Roxana Iliescu (PRO România). A mai fost redusă, ca urmare a unui amendament al Danielei Mariș (PNL) și taxa de urgență pentru eliberarea adeverinței de schimbare a numelui străzii, de la 100 la 50 de lei.
Taxele pe clădirile nerezidențiale rămân nemodificate
Cele mai importante discuții au fost legate de taxele pentru clădirile nerezidențiale – cele folosite în scopuri comerciale. Dan Diaconu, fost viceprimar și actual consilier local PNL, a propus reducerea acestora de la 1,95% la 1,50% din valoarea clădirii. Acesta a explicat că acest lucru ar putea reprezenta un avantaj competitiv față de alte orașe în vederea atragerii unor investiții. Diaconu a făcut referire și la modificările fiscale care vor intra la vigoare din ianuarie și care, în principiu, ar urma să aducă mai mulți bani bugetului local.
„În momentul de față, avem cele mai mari taxe și impozite din România. Anul viitor, cu siguranță, lucrurile din punctul de vedere al impozitului pe venit, care reprezintă în momentul de față undeva pe la 70% din bugetul local propriu al municipiului Timișoara, se schimbă în mod neplăcut pentru anumite categorii de salariați, dar se schimbă foarte plăcut pentru bugetul local al municipiului Timișoara. (…) Nu cred că mai justifică cele mai mari taxe și impozite, în special în zona nerezidențială, pentru afacerile până la urmă din municipiul Timișoara. Și tocmai ca să nu cădem într-o pantă care nu ar avea legătură cu discuții serioase: nu mă refer nici la speculanți, nici la proprietari de două-trei spații comerciale pe undeva, pe la un parter de bloc, ci mă refer la marii investitori din Timișoara care sunt probabil și cei mai mari plătitori de impozit pe clădiri în zona nerezidențială”, a declarat Dan Diaconu.
Au urmat și alte amendamente făcute în aceeași notă de consilierii locali liberali. Daniela Mariș a cerut reducerea cu 30% a unor taxe de urgență din domeniul urbanismului, iar Adrian Lulciuc a cerut reducerea impozitului pe clădirile rezidențiale de la 0,1 la 0,08% din valoare. Ștefan Sandu a solicitat, și el, reducerea cu 50% a impozitului pe clădiri în cazul proprietarilor care și-a instalat pompe de căldură sau panouri fotovoltaice pe cheltuială proprie.
Iritat de propunerile liberalilor, a intervenit și primarul Dominic Fritz. Acesta a vorbit de creșterile de impozite adoptate pentru începutul anului viitor la nivel național. Fritz i-a numit pe consilierii locali liberali „coresponsabili” de aceste creșteri, dar a explicat și că beneficiile aduse bugetului local, cum a sugerat Diaconu, nu sunt atât de sigure.
„Nu putem să ne prefacem că ceea ce discutăm astăzi se întâmplă într-un vid local, fără contextul național. A spus domnul consilier Diaconu că guvernul – bine, de fapt a spus «s-a mărit» – impozitul și pentru IT-iști și asta s-ar putea să crească și veniturile pentru noi. Vă spun că recent s-a dat o ordonanță trenuleț și ne-am trezit ieri – mă refer la toți primarii de municipiu – că în această ordonanță trenuleț a fost ascuns un mic ascuns un mic articol foarte discret. Acest articol stipulează că, dacă până acum UAT-urile au primit din toate impozitele pe veniturile oamenilor 63%, anul viitor, aceste «63%» se vor referi doar la impozitul pe salarii, dar nu și la impozitul pe alte venituri, gen dividende, pensii și așa mai departe. (…) Din păcate, nu știm deloc ce impact vor avea aceste decizii ale guvernului PSD – PNL asupra finanțelor locale. În sensul acesta, toată bunătatea de care dați dovadă și toate cadourile pe care vreți să distribuiți acum, în prag de Crăciun, sunt un pic ipocrite”, a declarat primarul.
În orice caz, nu au fost prea multe emoții în privința votului, amendamentele consilierilor locali liberali Dan Diaconu, Daniela Mariș, Adrian Lulciuc și Ștefan Sandu au căzut la vot, iar proiectul în întregime a fost adoptat.
Cât vom plăti anul viitor
Vă amintim, reprezentanții primăriei au spus încă de la publicarea proiectului de hotărâre că singurele creșteri de taxe și impozite sunt date indexarea cu rata inflației. Despre creșterile propriu-zise făcute în urma indexării taxelor și impozitelor cu rata inflației puteți citi mai multe AICI. Iată, acum, și câteva exemple propriu-zise:
La impozitul auto:
- Capacitate de 999 cm3: impozit în 2023 – 71 de lei, impozit în 2024 – 81 de lei;
- Capacitate de 1.700 cm3: impozit în 2023 – 288 de lei, impozit în 2024 – 328 de lei;
- Capacitate de 1801-1900 cm3: impozit în 2023 – 320 de lei, impozit în 2024 – 365 de lei.
Pe locuințe:
- Apartament cu trei camere, cu o suprafață de aproximativ 65 m2: impozit în 2023 – 201 lei, impozit în 2024 – 229 de lei;
- Apartament cu două camere, cu o suprafață de aproximativ 45 m2: impozit în 2023 – 157 de lei, impozit în 2024 – 179 de lei;
- Apartament cu o cameră, cu o suprafață de aproximativ 25 m2: impozit în 2023 – 48 de lei, impozit în 2024 – 54 de lei;
- Casa P+E, rezidențial, suprafață desfășurată de 150 m2: impozit în 2023 – 427 de lei, impozit în 2024 – 486 de lei.
Pe aceeași temă:
Se majorează impozitele din Timișoara cu 50% de anul viitor? Da, dar nu chiar
Primăria Timișoara a pregătit proiectul de taxe și impozite pe anul 2024
Trimite articolul
Xi-auzi ce zice spitzulica, cica pentru noul pol de centru dreapta modern se cheama distribuire de cadouri atunci cand furi mai putini bani din buzunarele oamenilor
Așa să vă ajute Dumnezeu, pe cât de eficient folosiți acești bani în interesul societății!
Bine ca au crescut taxele cu inflatia desi salariile din mediul privat nu. Multumim administratiei pentru cele mai ridicate taxe din tara.
-
Pai nu-i Timisoara oras bogat cu investitii straine, multinationale, locu.ri de munca bine platite, somaj inexistent, chirii mari? Cum vrei sa fie taxele, cele mai mici din tara, si la ceva oras prapadit sa fie cele mai mari? Nu-ti permiti sa stai in Timisoara, iaca te muti, simplu! Nu? Ca n-am prea vazut sa protesteze multi cand e vorba ca unii nu-si permit sa-si renoveze locuintele istorice, am vazut in schimb multi care le ziceau sa vanda si sa se mute. Ne hotaram si noi totusi ce pareri avem, sau cand ne afecteaza cat de putin pe noi ne plangem si cand ii afecteaza mult pe altii ne radem si dam sfaturi “destepte”?
Comentacilor, aveti idee despre faptul ca exista o LEGE ce OBLIGA administratiile locale sa creasca taxele si impozitele cu rata inflatiei? Asa ca suparati-va pe guvernanti si aveti grija ce alegeti la parlamentare…
-
Avem idee ca exista o LEGE care PERMITE administratiilor locale sa indexeze taxele si impozitele cu rata inflatiei.
-
Ia uite ce zice Codul Fiscal: “În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”
-