Anterior finalei, în urma unui camp intensiv, opt idei au fost selectate și au concurat la Timișoara în cadrul finalei. În cadrul acesteia, opt echipe și-au prezentat ideile inovatoare de business. Anul acesta au intrat în competiție peste 45 de țări din întreaga lume.
„Este o idee inovatoare, este vorba despre o dronă care va curăța și filtra aerul. Este ideea unor tinere speranțe, colegi de-ai noștri, sunt copii de liceu, clasele a IX-a și a X-a, care în ultimele 4 luni și-au adaptat și evoluat ideea, pentru a o transformă într-un business profitabil, sperăm. Echipa de pe locul 2 așteaptă brevetarea invenției lor, un scuter lung cu componentă electrică, diferit de ceea ce există deja pe piață. Sperăm să convingem cât mai mulții oameni să se deplaseze cu acest longboard în traficul aglomerat al marilor orașe. Am început selecția inițială cu 8 idei, dar din păcate până la prezentarea finală au rămas doar 5 idei. Câștigătorii vor participa, împreună cu colegi din alte 44 de țări la finala internațională din 1-2 noiembrie, din Scoția”, a spus Cristina Nicolescu, organizatorul evenimentului.
„Am câștigat cu o dronă care are montați pe ea niște senzori electrochimici care monitorizează nivelul de poluare din atmosferă. Din cauza poluării excesive din Timișoara și a binecunoscutului miros produs de poluarea chimică, am încercat să vedem care este cauza iar apoi am gândit care ar fi cea mai optimă rezolvare pentru combaterea ei. Partea cea mai complexă a fost dezvoltarea electronică, care a durat în jur de 2 luni, pentru că a fost greu să găsim piesele necesare, pentru că în România nu se găsesc, în special senzorii electrochimici. Am mai avut dificultăți și la programarea senzorilor, a fost o provocare pentru noi să reușit să colectăm date și să îi programăm pentru a funcționa în mod corect. În proiect am primit cel mai mult ajutor în cadrul celui mai mare hackaton din estul Europei, unde ne-a ajutat o echipă de chimiști germani. Noi facem echipă de aproximativ 2 ani și am început să lucrăm la Coder Dojo. Pentru noi e o provocare foarte mare, nu ne așteptăm să ajungem în acest punct. La finala europeană o să dăm tot ce e mai bun”, a declarat Laura Chirilă și Sergiu Nicorici, câștigătorii finalei naționale.
„Am intrat în competiție cu un longboard electric. E mai ușor să fie electric și tendința este către electromobilitate. Acest produs se adresează altei game de consumatori. Este folosit de tineri mai aventuroși. Noi le folosim să mergem la servici cu ele. Ideea ne-a venit când, în urmă cu 3 ani, mi s-a furat bicicletă și ne-am gândit că trebuie să găsim un mijloc de transport care poate fi luat oriunde, că să nu se mai fure. Am mai participat la concursuri, am luat premii”, locul II – Sorin Dobiste, Andrei Bora.
Finala europeană se va organiza la Edinburgh (Scoția), iar cele mai bune trei idei naționale vor avea posibilitatea să-și prezinte conceptul la nivel internațional și să între astfel în competiția pentru câștigarea unei prime investiții în business-ul lor: 10.000 euro locul I, 5.000 euro locul II și 2.500 euro locul III. Misiunea competiției este aceea de a atrage potențialul de tehnologii inovative din Europa și de a crea oportunități pentru inovatori în vederea atenuării efectelor schimbărilor climatice. Scopul este accelerarea inovațiilor care conduc la un viitor cu emisii scăzute de dioxid de carbon.
Citiți principiile noastre de moderare aici!