Absolvenţii de clasa a VIII-a au la dispoziţie peste 5700 de locuri în învăţământul liceal de zi. Există, de asemenea, 374 de locuri pentru cei care vor să aleagă învăţământul cu frecvenţă redusă şi seral, în vreme ce romii au la dispoziţie 272 de locuri.
Absolvenţii de clasa a VIII-a care nu mai vor să continue studiul la stat pot alege unităţile de învăţământ private. Pentru aceştia există 597 de locuri. Înscrierile au loc până în data de 20 iunie.
Prima probă scrisă a examenului va avea loc în data de 25 iunie. Miza acestui examen nu este însă una foarte mare, asta deoarece învăţământul este obligatoriu până în clasa a X-a, astfel încât, indiferent de nota pe care o obţin, elevii vor fi repartizaţi la o unitate de învăţământ.
„Miza este unitatea de învăţământ la care vor ajunge. Pentru cei interesaţi de unităţile de învăţământ cu o imagine publică mai bună sau chiar în care se desfăşoară într-adevăr un proces de învăţământ de calitate, unde mediul şcolar este mai bun şi dorit miza este mai mare cu siguranţă”, ne-a spus Mariea Ştefan, inspector şcolar general adjunct al Inspectoratului Şcolar Timiş.
În Timiş, evaluarea naţională se va desfăşura în 74 de centre de examen. După susţinerea evaluării elevii trebuie să-şi exprime opţinea pentru a alege unitatea de învăţământ în care vor să studieze. „Toţi părinţii şi toţi elevii ar trebui să ştie că este foarte important ca numărul opţiunilor trebuie să fie cât mai mare, pentru că nu pot să cunoască jocul opţiunilor celorlalţi elevi”, a precizat mai Mariea Ştefan.
Rezultatele finale ale evaluării naţionale vor fi afişate în data de 2 iulie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!