Nu cu mult timp în urmă, săparea fundaţiei pentru clădirea cu numărul 5 din Complexul City Business Center, din Piaţa 700 din Timişoara, scotea la iveală unul dintre cele mai bine prezervate situri arheologice din oraş. Aici a fost descoperită una dintre ecluzele folosite de austrieci la ridicare şi ulterior apărarea cetăţii Timişoarei. Un ansamblu de câteva sute de metri pătraţi de construcţii incredibil de bine păstrate. Inclusiv podirea din lemne a şanţurilor de scurgere a apei care avea rolul de umplere a şanţului de apărare a cetăţii era păstrată, chiar într-o formă excelentă.
După ce noul sit a fost prezentat publicului a urmat o dispută, de multe ori fără sens şi chiar politizată, prin care unii cereau ca zona să fie trecută în patrimoniul public, iar ecluza păstrată pe actuala locaţie, în timp ce alţii căutau soluţii de păstrare şi utilizare la maxim a potenţialului sitului, prin relocarea întregului ansamblu, piesă cu piesă, într-o nouă piaţetă realizată între clădirile CBC. Până la urmă câştig de cauză a avut cea de a doua variantă, aceasta a fost admisă şi de comisiile de specialitate. Iată că în locaţia sitului de o scurtă perioadă se lucrează deja, sub atenta supraveghere a specialiştilor de la Muzeul Banatului.
În acest moment se desfăşoară etapa pregătitoare a operaţiunii de salvare a complexului hidro, a stăvilarului cetăţii. În amplasamentul din Piaţa 700 se desfăşoară momentan lucrări ştiinţifice, de studiu arheologic. Această etapă va permite obţinerea concluziilor necesare petru conservarea în cele mai bune condiţii a vestigiilor descoperite. Ulterior, constructorul care este dezvoltatorul complexului de birouri, va putea depune spre aprobare un proiect detaliat de execuţie, în vederea avizării lucrărilor propriu-zise de conservare şi repunere în valoare. Trebuie spus că toate lucrările, păstrare şi mutare a complexului se face pe cheltuiala dezvoltatorului CBC.
După ce vor fi rezolvate toate aceste probleme se va trece la următoarea etapă, adică demontarea stăvilarului în vederea conservării acestuia până în momentul în care poate fi reamplasat în viitoarea piaţetă ce va fi creată special.
Operaţiunea va fi una extrem de dificilă, în următoarele săptămâni va avea loc demontarea stăvilarului, cu toate operaţiile pe care le va include acest proces: cercetare, sortare, marcare a fiecărei piese şi conservarea propriu-zisă. În paralel cu lucrările de construcţie la clădirea 5 de birouri, fiecare element din stăvilar va fi remontat sub supravegherea temeinică a echipei de arheologi de la Muzeul Banatului.
Întregul proces va fi documentat ca exemplu de bună practică în ceea ce priveşte salvarea patrimoniului, deoarece este pentru prima dată când în Timişoara are loc, din iniţiativă privată, o salvare de o asemenea anvergură a unui monument de patrimoniu. Conform informaţiilor primite de la dezvoltatorul proiectului CBC, până la finalul anului, timişorenii vor putea admira monumentul în noua sa locaţie, într-un cadru ce va putea fi numit chiar un muzeu în aer liber.
Citiți principiile noastre de moderare aici!