Manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României au debutat în dimineața zilei de duminică, 1 Decembrie, la Monumentul Eroilor Neamului din Timișoara, cu un ceremonial militar și religios, urmat de depuneri de coroane de flori. Subprefectul de Timiș, Daniel Cristian Franțescu, a fost prezent la eveniment, alături de vicepreședintele CJ Timiș Nicolae Oprea și alte oficialități.
La ora 10, ceremonia militară și depunerea de coroane se desfășoară la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central.
La ora 11.45, pe Bulevardul Take Ionescu, în fața sediului Poliției Județene, încep manifestările care vor culmina, la ora 12.35, cu defilarea detașamentelor şi a tehnicii Ministerului Apărării Naționale (MApN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Serviciului Român de Informații (SRI), Penitenciarului Timișoara, Direcției Poliția Locală a Municipiului Timișoara.
La ora 16, în Piața Victoriei, începe un spectacol susținut de Ansamblul ,,Ghiocelul” din Giroc și soliștii Mariana Zota, Monalisa și Radu Sufan, Bogdan Firu și Loredana Sur; Dirijor: prof. Adrian Safta; Coregrafia: Victor Jicheran și Ionel Sipos.
La ora 17, în aceeași locație, va avea loc un spectacol susținut de Ansamblul ,,Timișul’’ al Casei de Cultură din Timișoara și soliștii Robert Tărnaveanu, Doriana Talpeș, Dumitru Stoicănescu.
La ora 17.20 va avea loc ceremonia de retragere cu torțe, pe traseul Bulevardul Regele Ferdinand I (în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara), Bulevardul Regele Ferdinand, Bulevardul Constantin Diaconovici Loga, Bulevardul Revoluției din 1989, Piața Unirii, Piața Libertății, Piața Victoriei.
La ora 18 va ave aloc aprinderea iluminatului festiv de sărbători, în Piața Victoriei, urmând ca de la ora 18.15, în același loc, să aibă loc un spectacol susținut de Ansamblul ,,Timișul’’ al Casei de Cultură din Timișoara și soliștii Olguța Berbec, Petrică Miulescu Irimica, Stana Stepanescu. Conducerea muzicală: Prof dr Deian Galetin. Coregrafia: Toma Frentescu și Maria Dudău.
La ora 19.15 vor începe concertele în Piața Victoriei. Primul va urca pe scenă Dragoș Moldovan, urmat de Mira și trupa Holograf. La ora 22 va avea loc un spectacol pe cer, fiind ora la care se va aprinde focul de artificii.
Organizatori: Instituția Prefectului Județul Timiș, Consiliul Județean Timiș, Primăria Municipiului Timișoara, Brigada 18 Cercetare Supraveghere ”Decebal’’.
Alegerea zilei de 1 decembrie ca Zi Națională în 1990 a făcut trimitere la Marea Unire, unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România în anul 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.
Trimite articolul
XMa uit la betivanii astia apv isti si ma ia greata cind le vad singura zi de munca adevarata din an … pe vremea lu CEASCA rahatii astia scotea grumpii sfecla etc. poduri baraje AC-UM decat o freaca pe banii tarii ! 2 % pa jucarii inutile ? Razboiul modern e la pompa 🙂 Firati ai dreacu de catane proaste gen oprea …
Ai dreptate. Pacat ca esti in viața….
Salarii si pensii babane…pt ce? Astia sigur nu se arunca de la etaj!
Daca unul ca Franta ajunge subprefect… e vai si amar de Timisoara.