Zgomot infernal, mașinării și “tranșee” ca la război pe mijlocul străzii Lucian Blaga, acolo unde constructorii au intrat, joi, cu buldozere și excavatoare. Conform contractului încheiat cu executantul lucrării, zona se află sub supravegherea arheologică a specialiștilor de la Muzeul din Alba Iulia.
Arealul este de mare interes pentru istorici. Odată ce lamele utilajelor vor ajunge la o anumită adâncime, arheologii se așteaptă la informații importante care vor edifica, stratigrafic, relația dintre Castel și Cetate. Specialiștii nu exclud ipoteza că sub actuala stradă Lucian Blaga ar fi putut să se afle un șanț de apărare, care ar putea ieși acum la iveală.
Reamintim că în 1307, Carol Robert de Anjou a vizitat pentru prima dată Timișoara, iar în următorii opt ani, până în 1315, a construit aici un palat care semăna cu o cetate, pe locul în care se află astăzi castelul Huniade. În 1316, Carol Robert de Anjou mută capitala la Timișoara, palatul devenind reședința sa. Aici primea solii străini, de aici guverna țara. A fost prima perioadă de înflorire a orașului. În 1440, Ioan Corvin devine comite de Timiș, iar în 1446 își mută familia la Timișoara. Din 1455, Cetatea Timișoarei îi aparține lui Ioan Huniade. În 1458, Matei Corvin, în calitate de rege al Ungariei, se întoarce în palatul copilăriei sale. În 1552, Timișoara este cucerită de turci și devine pașalâc, timp de 164 de ani, până în 1716, când aceștia capitulează în fața armatei prințului Eugeniu de Savoya. La 25 aprilie 1723 se pune piatra de temelie a cetății moderne Timișoara, construcția fiind terminată în 1765.
Citiți principiile noastre de moderare aici!