S-au reluat în sfârşit lucrările la pasajul rutier Michelangelo. Câţiva muncitori lucrau marţi în zona dinspre Universitatea de Vest, pe bulevardul Vasile Pârvan, şi se lucra şi la amenajarea spaţiilor verzi distruse în urma şantierului, în apropiere de BRD. Interesante sunt însă lucrările care aveau loc în interiorul pasajului: se spărgea o porţiune… din ce s-a făcut! Mai exact, un muncitor cu un utilaj spărgea trotuarul de pe margine, delimitat de borduri noi, în timp ce altul se odihnea lângă el.
Reprezentanţii primăriei nu au putut să ne ofere informaţii despre operaţiunea ”spargerea”.
Primarul Nicolae Robu a anunţat încă de luni că va da ordinul de începere a lucrărilor şi de marţi muncitorii vor fi pe şantier.
„Voi da ordin de începere a lucrărilor începând de marţi. Firmele au fost anunțate că începe numărătoarea inversă a zilelor pe care le mai au la dispoziție pentru operațiile ce ne-au mai rămas de făcut. Mai precis, pentru realizarea hidroizolației, acea hidroizolație care necesita condiții meteo speciale, temperaturi de peste 5 grade Celsius și ziua, și noaptea. Trebuie făcută în maximum 10 zile. Ne mai lăsăm o rezervă, că vremea este foarte capricioasă și s-ar putea să mai apară zile în care să nu se poată lucra. Dar estimările sunt că, dacă lăsăm 10 zile, vor fi suficiente zile de lucru, că de lucru nu mai este pentru 10 zile full-time, astfel încât să se poată finaliza. Apoi probabil vom mai lăsa, trebuie să mă consult cu specialiștii, încă 10 zile pentru asfaltare – trei straturi de asfalt trebuie puse – și pentru alinierea gurilor de canalizare”, declara, luni, Robu.
Reprezentanţii municipalităţii estimează că şoferii vor putea circula efectiv prin pasaj în a doua parte a lunii mai.
„Dacă socotim, am spus trei săptămâni de acum, că lăsăm o rezervă, din cauza vremii foarte capricioase, cam la mijlocul lunii mai vom putea da în folosinţă pasajul”, a mai declarat Robu.
Lucrările sunt realizate printr-un proiect pe fonduri europene al Primăriei Timişoara, care a cuprins şi reabilitarea Podului Michelangelo. Ar fi trebuit să fie finalizate în septembrie 2014 conform termenului prezentat iniţial.
Valoarea proiectului este de aproximativ 50 de milioane de lei.
UPDATE. Reprezentanţii Primăriei Timişoara au emis marţi şi un comunicat cu privire la reluarea lucrărilor.
„Se intră în linie dreaptă cu pasajul Michelangelo! Începând de astăzi, 28.04.2015, în baza ordinului Primarului nr. SC2015-010906/ 27.04.2015, se reiau lucrările la proiectul Amenajare Complex Rutier Michelangelo, cu termen de finalizare a operaţiilor de hidroizolare de 10 zile calendaristice, deci până în 07.05.2015, inclusiv (…) După realizarea hidroizolaţiei, se va emite ordinul de începere a ultimelor lucrări ce vor fi rămase de efectuat, anume a lucrărilor de asfaltare şi marcare a carosabilului din pasajul propriu-zis. Termenul de execuţie a acestor lucrări va fi de asemenea de 10 zile calendaristice”, explică, din nou, Robu.
Oficialii municipalităţii mai amintesc faptul că lucrările la acest obiectiv au fost sistate la începutul lunii decembrie 2014 din cauza condiţiilor meteo şi că până acum vremea nu a permis reluarea lor.
Termenul de finalizare a lucrărilor, informație… secretă
UPDATE 2. Beneficiarul lucrării, adică primăria, nu a aflat încă de ce se sparge parţial ce s-a făcut în pasaj… Oricum, primarul Nicolae Robu crede că nu este nimic neobişnuit.
„Asta vă pot spune cei care fac lucrul acesta, nu ştiu eu. În orice caz, nu se face pe banii municipalităţii, ci pe banii celor care fac lucrarea, pe profitul lor, pentru că noi plătim o lucrare conform contractului, indiferent ce intervenţii vor mai fi pe parcurs. Nu este nimic neobişnuit dacă se mai intervine şi se remediază ceva ce se constată că nu a fost corespunzător. Ce este important pentru cetăţeni cred că este că nu se cheltuiesc bani în plus pentru aşa ceva. Şi termenul este fixat indiferent de aceste operaţiuni, ele nu sunt avute în vedere”, a declarat Robu.
Întrebat care este totuşi noul termen de finalizare al acestui proiect finanţat din fonduri europene, primarul a avut o ieşire nervoasă la adresa jurnaliştilor, convocaţi marţi nu la Michelangelo, ci la predarea amplasamentului pentru viitorul skatepark, în Parcul Central, unde de fapt nu se întâmplă încă nimic…
Robu a afirmat că nu ştie termenul şi, în loc să le solicite subordonaţilor săi să îl informeze sau să facă publică informaţia, care este una de interes public, i-a acuzat pe reprezentanţii mass-media că încearcă să ducă în derizoriu ce se face în oraş. Mai mult, Robu a refuzat apoi să mai discute despre subiect.
„Totul este în baza contractului, cu prelungiri legale, aprobate, nu încercaţi chiar să duceţi cel mai important obiectiv pentru timişoreni iarăşi în derizoriu, că nu e drept. Nu e cinstit. Doar nu vă închipuiţi că cineva face prelungiri ilegale acolo (…) V-am chemat aici să dăm în folosinţă skatepark-ul, da? Pentru asta v-am chemat! Haideţi să predăm amplasamentul pentru lucrarea skaptepark. Dacă dumneavoastră vreţi din nou să creaţi vâlvă pe alte teme care sunt chiar lipsite de interes…”, a replicat, iritat de întrebări, edilul.
Să fie termenul de finalizare al unui proiect pe fonduri europene o temă lipsită de interes sau ceva secret?
„Lucrarea – tocmai de aceea mă deranjează atitudinea dumneavoastră – este o lucrare de cel mai mare interes şi în loc să se aprecieze că s-au trecut toate dificultăţile cu bine şi s-a înfruntat o vreme total nefavorabilă, cu 150 de zile de ploaie într-un an calendaristic, cu un 2015 care a început în aceiaşi termeni şi că lucrarea va fi dusă la bun sfârşit cât de curând, noi acum căutăm iarăşi nod în papură”, spune acelaşi Robu.
Fără a insinua nimic, am repetat aceeaşi întrebare, simplă de altfel – care este termenul de finalizare al acestei lucrări?
„Sărut-mâna, vă doresc o zi plăcută! Haideţi, că avem şi alte lucruri de discutat”, a fost răspunsul primarului Timişoarei, Nicolae Robu.
Autorităţile locale nu au anunţat încă penalizarea vreunei firme pentru întârzieri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!