”Conform cotei de proiect, constructorul ar fi trebui să coboare la 60 de cm, însă a coborât la 1,10 m, lovind situl despre a cărui existență știam cu toții. Această greșeală a constructorului a generat necesitatea să înceapă o nouă cercetare arheologică, pentru obtinerea avizului legal de descărcare”, explică Alexandru Szentmiklosi.
Pe toate celelalte laturi din Piața Unirii cercetarea arheologică s-a încheiat în 16 august 2014, ”iar fotografiile de situație ale executantului lucrării arată că la jumătatea lunii septembrie Romprest a umpluse deja șanțurile de cercetare, așa încât lucrările în Piața Unirii nu mai erau în niciun fel afectate de operațiile arheologice”, mai spune coordonatorul echipei de arheologi.
Pentru latura de vest a pieței, ”am primit autorizația pentru deschiderea șantierului arheologic, din partea Ministerului Culturii, în 2 decembrie 2014, în urma repetatelor intervenții făcute de Muzeul Banatului, pentru a urgenta această etapă. Constructorul ne-a pus la dispoziție perimetrul în 9 decembrie, iar noi am început deja lucrul în 10 decembrie”, precizează Szentmiklosi.
Încă din prima zi, arhologii au dezgropat zidul de incintă al Cetății din perioada otomană, cu stâlpii de lemn care au alcătuit structura de rezistență, descoperind aici și un bogat material ceramic.
Alexandru Szentmiklosi estimează că cercetarea pe noul șantier arheologic va dura 21 de zile lucrătoare, însă condițiile meteorologice ale iernii ar putea da peste cap socotelile tuturor.
Foto: fotosen
Citiți principiile noastre de moderare aici!