Invenția bănățeanului Traian Vuia a devenit un punct de reper pentru aviația mondială. Inventatorul prezenta în 1906 avionul Vuia I, primul aparat de zbor mai greu decât aerul care s-a ridicat de la sol prin forța motorului propriu, fără alte mijloace. După o accelerație de 50 de metri, invenția s-a ridicat la o înălțime de circa un metru de sol și a zburat astfel aproximativ 12 metri. Mai apoi, a aterizat.
De mic, Traian Vuia a fost pasionat de cer și de zmeie, așa cum arată datele bibliografice. La liceu, acesta s-a înclinat spre materii precum Fizica și Mecanica, realizând mai multe cercetări legate de forțele care acționează asupra unui aparat de zbor și cum să fie menținut mai mult timp în aer.
Vuia s-a înscris la Politehnica din Budapesta și a făcut un an cursuri la secția Mecanică, la seral. Neavând destui bani, se va înscrie la Drept. A revenit la Lugoj și a continuat cercetările pentru a construi primul aparat de zbor făurit de el.
Proiectul, deși respins de multe ori din cauza faptului că părea ireal, a primit în cele din urmă un brevet, iar proiectul și macheta au fost prezentate la Paris, unde este și creat. Pe 18 martie 1906 la Montesson, lângă Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima dată și a stârnit încântarea întregii lumi.
Macheta aeroplanului Vuia I și o statuie din bronz care îl înfățișează pe celebrul inventator, ambele la o scară 1:1, se află în incinta Aeroportului Internațional Timișoara Traian Vuia și pot fi admirate de toți pasagerii aeroportului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!