Au o medie de vârstă de 45 de ani şi au venit la locul de întâlnire propus de Societatea de Scleroză Multiplă din România cu gândul de a se angaja. Cei mai mulţi stau în prezent acasă, dar şi-ar dori un loc de muncă pe măsura posibilităţilor lor, dacă cineva li l-ar oferi.
„Am 43 de ani şi sunt din Găvojdia. Sunt bolnav din 2006 şi înainte lucram ca electromecanic auto. Aş vrea să mă angajez şi să fac ceva stând jos”, spune Ioan Dănuţ Miara. Acesta, ca majoritatea celor prezenţi la întâlnirea de la Timişoara, e însoţit de soţia sa, fără de care nu s-ar putea descurca. Ea a lucrat înainte ca el să se îmbolnăvească. Acum e însoţitorul său permanent.
„Toate aceste persoane diagnosticate cu scleroză multiplă pot fi angajate în anumite condiţii. Ele nu au afectări psihice. Practic, se deplasează greu şi pot lucra stând jos. Muncile pe care le pot face sunt de genul celor din domeniul IT, secretariat, resurse umane, contabilitate sau publicitate. Din păcate, angajatorii răspund foarte greu nevoilor acestor oameni”, spune Claudia Torje, manager de proiect şi director executiv al Societăţii de Scleroză Multiplă.
Cu toate acestea, legea prevede anumite facilităţi financiare, deşi puţine, pentru firmele care angajează astfel de persoane. „Legea spune că, dacă aceste persoane sunt proaspăt absolvente şi doresc să se angajeze, angajatorul va primi, timp de 18 luni, salariul pentru aceste persoane de la stat. De asemenea, cei care angajează persoane cu dizabilităţi pot să-şi deducă toate cheltuielile avute cu acestea privind fie transportul persoanei cu dizabilitate de acasă la serviciu, fie cursurile de recalificare dacă sunt necesare, fie dispozitivele necesare pentru adaptarea unui loc de muncă persoanei cu dizabilitate angajată”, mai explică Claudia Torje.
Deşi confirmaseră prezenţa la eveniment, cei patru angajatori din judeţul Timiş nu au mai ajuns…
„Pentru aceşti oameni e important să lucreze pentru că, pe de o parte le cresc veniturile, iar pe de altă parte continuă să socializeze şi să-şi recâştige respectul de sine”, a mai precizat directorul executiv al Societăţii de Scleroză Multiplă. Iar faptul că şi însoţitorii acestor persoane pot relua – parţial – munca în timpul cât bolnavul este şi el angajat, poate fi un real câştig şi pentru societate.
Societatea pentru Scleroză Multiplă din România derulează proiectul Acces-Abilitate, finanţat din fonduri europene, şi a mai organizat astfel de întâlniri în Reşiţa, Deva, Sălaj, Cluj şi în Maramureş cu scopul de a încuraja angajatorii să îşi îndrepte privirea şi spre persoanele cu dizabilităţi. Statisticile arată că, în România, sunt peste 8.000 de persoane cu scleroză multiplă. În judeţul Timiş, numărul acestora ajunge la aproximativ 150 de persoane.
Citiți principiile noastre de moderare aici!