Problemele din comuna Moşniţa Nouă ne-au fost sesizate, zilele trecute, de un cititor din localitate, care ne-a trimis şi mai multe imagini pe adresa redacţiei, omul fiind revoltat de faptul că şi unii vecini de-ai săi contribuie la agravarea situaţiei, abandonând atât resturi de materiale de construcţii, cât şi deşeuri menajere pe câmp.
„Apreciez inţiativa dumneavoastră legată de a prezenta nepăsarea autorităţilor locale faţă de zonele din Timişoara şi împrejurimi care s-au transformat încet-încet în gropi de gunoi. O astfel de zonă este şi undeva între Moşniţa Nouă şi cea Veche, pe câmpurile din spatele vilelor şi a zonelor rezidenţiale. Ce e mai trist este că vecini de-ai mei care au vile imense şi maşini de lux aruncă mizeria pe aceste câmpuri. Nu înţeleg… dacă ai bani de vilă, de ce nu îţi faci contract cu Retimul? Am alergat cu maşina după ei pe câmpuri de nenumărate ori, m-am certat, i-am ameninţat. Am depus plângeri la Primăria Moşnita Nouă… degeaba. Gunoaiele continuă să crească în volum şi în suprafaţă. Nimeni nu a luat nicio măsură. Poliţia Locală: inexistentă, Primăria: inexistentă. Doar câinii vagabonzi s-au înmulţit de ceva vreme…”, ne-a scris cititorul.
Reprezentanţii Primăriei Moşniţa spun că au făcut eforturi considerabile, în cursul anului trecut, pentru a rezolva problema depozitelor clandestine de deşeuri, dar nu pot face faţă acestei situaţii fără sprijinul altor instituţii ale statului. Autorităţile locale spun că principala problemă o reprezintă „invadatorii”, cei care vin cu autovehicule încărcate de moloz şi alte resturi de materiale de construcţii din Timişoara sau de la Giroc şi le descarcă pe raza comunei Moşniţa.
Doar în cadrul campaniei „Let s do it, Romania!”, la Moşniţa s-a adunat, în toamna anului trecut, echivalentul a 9.000 de saci de deşeuri, mai mult decât s-a colectat în orice localitate din România şi mai mult chiar decât s-a strâns în total în alte judeţe ale ţării, spune primarul Ioan Sorincău.
Edilul-şef a solicitat în nenumărate rânduri sprijinul Prefecturii Timiş, a cerut ajutorul Poliţiei, al Jandarmeriei şi al Gărzii de Mediu pentru depistarea persoanelor care abandonează deşeurile pe câmp şi în zona canalelor ANIF.
„La şedinţele de la Prefectură, am cerut ajutorul Poliţiei, Jandarmeriei, Gărzii de Mediu şi doamnei subprefect, pentru că nu pot face faţă invaziei de deşeuri. Am cerut ANIF să cureţe vegetaţia de pe canale, pentru că în spatele ei, la adăpost de ochii lumii, camioane şi camionete deşartă deşeuri. Comuna are 7.000 de hectare şi 7.000 de locuitori, dar numai patru poliţişti locali”, explică Sorincău. Primarul spune că ar fi vrut să angajeze mai mulţi poliţişti locali, dar nu mulţi sunt tentaţi de un astfel de post pentru că salariile sunt mici. Pentru a se aplica amenzi, cei care transportă deşeuri cu maşinile trebuie traşi pe dreapta şi luaţi la întrebări sau trebuie prinşi în flagrant în timp ce le descarcă.
Tot la sfârşitul anului trecut, angajaţii Primăriei Moşniţa Nouă, împreună cu deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara, au tăiat boscheţii şi au curăţat de deşeuri Drumul Judeţean 529, iar de pe raza comunei, din zona canalelor, au fost ridicate zeci de basculante de deşeuri provenind din construcţii. Autorităţile locale fac apel şi la cetăţeni să sesizeze primăria sau alte instituţii care pot interveni pentru a-i depista pe cei care abandonează ilegal deşeuri.
„Dacă instituțiile statului nu își vor face treaba, autoritățile locale, oricât de mult s-ar implica, nu vor putea stăvili invadarea comunei cu deșeuri. Rugăm pe fiecare cetățean responsabil să anunțe și, dacă se poate, să fotografieze/ filmeze toți infractorii care descarcă gunoaie în comună”, spun reprezentanţii Primăriei Moşniţa Nouă.
Instituţiile şi numerele de telefon la care se pot face sesizări sunt: Primăria Moșnița Nouă – 0256-393.503, Poliția Moșnița Nouă – 0256-393.506, Garda de Mediu Timiș – 0756.050.755 (permanență), Garda Naţională de Mediu (telefon verde) – 08.01.01.01.01.
Despre moartea civilizaţiei şi a bunului-simţ…
UPDATE. Despre gunoaiele de la Moşniţa, moartea civilizaţiei şi a bunului-simţ au scris şi alţi locuitori ai comunei. Le-au scris autorităţilor, ne-au scris din nou şi nouă sau şi-au exprimat revolta pe blogurile personale.
„Practic, locuim în câmp, între Timişoara şi Moşniţa, lângă drumul judeţean care duce de la Timişoara la Lugoj, prin Buziaş. Bineînţeles, există avantaje şi dezavantaje. Plimbările în natură reprezintă, cu siguranţă, un avantaj imens. La prima vedere, câmpia pare anostă. Dar, dacă deschizi bine ochii, vei fi fascinat. Într-o duminică, am ieşit la prânz să mă plimb şi am fost impresionat de câte specii de flori am găsit! Sunt o mulţime de fazani şi, de câteva ori, am văzut şi căprioare (…) Timp de patru ani, aceste plimbări au fost o încântare. Până acum vreo doi ani, când au început să apară gunoaiele. Pe drumul de pământ care merge de-a lungul canalului de irigaţie. La început puţine, aproape nesesizabile. Îţi venea să crezi că le-a adus vântul. Apoi gluma a început să se îngroaşe şi a devenit evident că grămezile de gunoaie nu pot să fie doar rezultatul unor forţe naturale, ci trebuie să fie implicaţi şi alţi agenţi. Să fie oamenii? De vreo doi ani, gunoaiele se înmulţesc cu o repeziciune uluitoare. A fost mai greu până au apărut primii saci. De atunci, lucrurile merg ca pe roate. Nu doar că ne-au stricat bucuria plimbărilor, dar gunoaiele au trezit în mine câteva întrebări: Cine e de vină? Studiind grămezile, observ că majoritatea gunoaielor sunt resturi de materiale de construcţie sau ambalaje ale acestora. Uau! Te tot minunezi de vilele care apar, iar apoi te gândeşti cum se împacă dânsele şi locatarii lor cu gunoaiele… Parcă ceva nu se potriveşte. Ce legătură să fie între gazonul îngrijit şi gazonul sălbatic invadat de gunoaie? Gazonul sălbatic, câmpul, nu îl percepem ca al nostru, aşa că dă-i cu gunoaie pe el. Viluţa şi curtea mea să arate bine. E ca o boală! Ce spune asta despre gradul nostru de civilizaţie? Am observat prin gunoaie un televizor, o imprimantă, chiar componente dintr-o maşină de spălat şi… un frigider! Foarte interesant cum privim cu mulţumire la aceste obiecte de uz casnic, la produsele electronice şi ne mirăm cât de departe am ajuns! Cât de civilizaţi suntem! Mă întreb însă, atunci când le văd aruncate în câmp, chiar aşa de departe am ajuns? Este acesta un progres sau un regres al civilizaţiei? (…) Ultima întrebare e foarte concretă: ce e cu coroana funerară pe care am văzut-o aruncată? A murit cineva în canalul de irigaţie? Se aruncă mai nou şi morţii pe câmp? Era să o cataloghez ca deşeu ecologic, dar vai!, are flori de plastic. Cred că e vorba mai degrabă de moartea civilizaţiei şi a bunului-simţ!”, scrie Valentin Făt pe blogul său.
Dacă şi dumneavoastră vedeţi depozite ilegale de gunoi, șantiere unde nu se respectă regulile ori mașini din care se aruncă saci cu moloz sau alte deșeuri în plină stradă sau pe câmp fotografiaţi-le şi trimiteţi-ne pozele dumneavoastră pe adresa redactie@tion.ro sau pe Twitter folosind hashtag-ul #timisoarafaragunoaie. Noi le vom arăta tuturor!
Citiți principiile noastre de moderare aici!