Datorită fondului FACEM, Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare (CRIES) a reușit să instaleze o centrală pe lemne în școala din Sintești din județul Timiș. Ieri, termometrul din sala de clasă arăta 25 de grade Celsius. CRIES este una din organizațiile care face echipă cu Fundația Comunitară Timișoara, pentru a ajuta comunitatea rurală din zona Margina să „susțină școala de azi, pentru viitorul de mâine”.
„Am reușit zilele acestea să montăm sistemul nou de încălzire pentru școala din Sintești, care era unul dintre obiectivele principale, astfel încât, încă din acest an, elevii să poată să învețe în condiții decente. Iar, în lunile care urmează, pe măsură ce timpul se va ameliora, vom continua activități de modernizare și amenajare a sălii de clasă. Vrem să dezvoltăm o grădină educațională pentru copiii de acolo dar și membri ai comunității, pentru că, în comuna Margina știm că s-a dezvoltat un program frumos de promovare a turismului local, „Mic Dejun la Margina”. Sunt mai mulți meșteșugari, mici producători locali implicați și vrem să îi aducem împreună cu copiii din școală și să organizăm mai multe activități”, spune președinta CRIES, Mihaela Vețan.
Treaba organizației din Timișoara nu se termină aici. Mai departe, voluntarii vor merge regulat în acea zonă a județului pentru a pune la punct atât școala, cât și alte facilități care să ajute copiii de acolo să învețe și să se conecteze în comunitate. Vor ajunge aici și cărți.
„Totodată, vrem să înființăm o mică bibliotecă. Școala a avut, în urmă cu 50 de ani, o bibliotecă în Sintești și ne-am dori foarte mult să reluăm acest lucru. Bineînțeles, pe toată perioada proiectului, adică până la sfârșitul lunii noiembrie, vor fi organizate mai multe activități educaționale, atât pentru copiii din comuna Margna dar și pentru părinți și cadre didactice care lucrează în zonă”, a mai adăugat Mihaela Vețan.
CRIES este unul dintre cele patru ONG-uri care a obținut finanțare din fondul FACEM – o comunitate pentru educație. Detalii despre celelalte proiecte și despre planurile Fundației Comunitare Timișoara găsiți AICI.
Trimite articolul
XAu dat foc la manuale si la caiete si s-au apucat de povesti la gura sobei?
Cum să ai, iarna, 25 de grade in sala de clasă?! E o nebunie! Ce se intâmplă cu elevii, în pauze, când ies afară sunt temperaturi sub 5 grade și ies transpirați?
În zilele următoare se va regla temperatura. Nu vom rămâne, desigur, la 25 de grade. Am vrut doar să punem în evidență eficiența noului sistem. Aveți dreptate, nu e normal să existe o astfel de temperatură în sala de clasă.