Doar câţiva cetăţeni au participat la dezbaterea publică organizată luni la primărie pe tema proiectului de buget. Dezbaterea a fost anunţată din timp, dar proiectul de hotărâre a fost publicat pe site-ul municipalităţii abia sâmbătă seara. Iar să citeşti un buget nu e lucru uşor, având în vedere că nici unii dintre consilierii locali n-au înţeles exact cum se împart banii.
„În forma în care ne este prezentat bugetul înţeleg cam jumătate din el. Nu prea se înţelege nimic la capitolul de cheltuieli curente. Cred că aşa au fost obişnuiţi cei care lucrează în instituţiile publice în România – ţi se pun în faţă nişte cifre din care înţelegi foarte puţin”, a mărturisit consilierul local Bogdan Herzog.
Robu a explicat, de la bun început, că prioritate vor avea, în 2014, dezvoltarea oraşului, dar şi capitole cum ar fi cultura, sportul, învăţământul sau sănătatea.
„Ca filozofie, noi am păstrat orientarea pe care am avut-o anul trecut. Orientarea este către dezvoltarea oraşului nostru, către modernizarea şi înfrumuseţarea sa, şi în al doilea rând înspre asigurarea unor măsuri de protecţie socială (…) 44,28% din totalul cheltuielilor reprezintă cheltuieli pentru dezvoltare raportat la bugetul local (…) Vreau să punctez că pentru cultură, sport, învăţământ şi sănătate n-au fost niciodată aşa de mulţi bani ca şi până acum, cu excepţia anului trecut (…) Cu bani strict de la bugetul local va începe lucrul la un pod, așa cum am anunțat deja. Este un obiectiv major pentru oraș și, de asemenea, va începe lucrul la unul din subpasajele pe sub calea ferată. Vom continua toate eforturile de reabilitare a infrastructurii stradale, vom continua un proiect foarte improtant pe care l-am început în 2013, și anume reabilitarea complexă a cartierului Soarelui și, de asemenea, a încă unui cartier mai periferic, Buziașului, care a fost uitat de lume. Sunt o mulțime de obiective, inclusiv în domeniul sănătății, școlar, pe care le susținem din buget propriu în acest an. Continuăm cu realizarea unui nou campus școlar pentru Liceul Lenau, spre exemplu. Anul trecut am demarat acest proces (…) în 2014 vom licita executarea efectivă”, a declarat primarul.
Rând pe rând au luat cuvântul mai mulţi timişoreni, în general reprezentanţi ai consiliilor consultative de cartier, dar şi consilieri locali.
Un cetăţean a solicitat, de exemplu, „sprijin substanţial de la Primăria Timişoara pentru Biserica Martirilor”, dar şi bani de la Guvern pentru oraş. „Timişoara este un oraş important şi va trebui să ne aloce cel puţin 50% din ceea ce dăm către bugetul central, chiar 75%”, a afirmat bărbatul. El i-a propus primarului să asfalteze întâi toate străzile de pământ din oraş şi abia apoi să treacă la lucrări de anvergură. Omul s-a arătat nemulţumit şi de cum avansează lucrările din zona Michelangelo şi i-a recomandat lui Robu să caute altă firmă dacă cea actuală nu se descurcă.
„Nu sunteţi dumneavoastră inginer, aşteptaţi să se termine lucrarea. Dacă ar merge toate lucrările ca acolo am fi încântaţi. Acolo termenele sunt devansate”, a replicat edilul. Cetăţeanul i-a reamintit apoi că a promis că vor continua lucrările de reabilitare a străzii Musicescu şi a reclamat faptul că acest lucru nu s-a întâmplat. „Musicescu are 4 kilometri şi ceva, nu cred că aţi baleiat-o pe toată”, l-a contrazis Robu. Omul a continuat însă să-l ia la rost pe primar. „Coltermul? Ce faceţi cu modernizarea? Pe mine mă interesează situaţia urbei în care locuiesc”, a explicat bărbatul. În cele din urmă, Robu l-a oprit, spunându-i că acum se discută despre buget şi nu despre alte chestiuni. Nu înainte de a-l asigura că vor fi alocaţi ceva bani de la bugetul local şi pentru lucrări la Biserica Martirilor.
Un alt cetăţean i-a amintit primarului că municipalitatea are obligaţia să asigure locuinţe pentru persoanele evacuate, iar lucrurile nu se mişcă la acest capitol.
Revoluţionarul Lorin Fortuna l-a ”trecut” şi el prin mai multe subiecte pe Robu, de la mafia imobiliară la promisiunile sale electorale, ciori, sistemul centralizat de încălzire sau situaţia Gării de Nord. L-a felicitat pe viceprimarul Traian Stoia pentru lupta pe care a pornit-o împotriva mafiei imobiliare şi i-a reproşat primarului faptul că nu este interesat de trecut, ci doar de prezent şi viitor.
„Nu mă ocup de trecut ca investigator, că nu sunt nici poliţist, nici procuror. N-am spus că nu mă interesează fărădelegile din trecut, atâta tot că nu pot fi eu investigatorul lor”, a replicat Robu. Cu gara, e aceeaşi poveste ca şi cu şoseaua de centură – nu sunt în ograda primăriei.
Unii consilieri locali, de exemplu Ştefan Sandu, au sesizat că actuala administraţie vine cu foarte multe proiecte, considerând că ar trebui să se meargă pe nişte cifre mai realiste la capitolul investiţii. Primarul Nicolae Robu a explicat că preferă să aibă „o abordare entuziastă”.
„Noi venim cu foarte multe proiecte. Da, eu am o abordare entuziastă în tot ceea ce fac și prefer ca în loc să-mi propun zece obiective pentru oraș, din care să realizez nouă și apoi să mă laud că am realizat 90%, eu prefer să-mi propun 100 de obiective, din care să realizez 80. Cred că toată lumea este mai fericită să vadă 80 de obiective realizate, în loc de nouă, chiar dacă procentul de realizare este de 80%”, a afirmat edilul. Şi, şi dacă nu vor fi 80%, ci 60%, Robu spune că tot e bună abordarea sa.
„Nu se va întâmpla asta, dar și atunci ar fi bine, pentru că 60% e mult mai mult decât nouă”, a adăugat edilul.
În ceea ce priveşte multitudinea de studii de fezabilitate şi proiecte tehnice prevăzute a fi finanţate cu bani de la bugetul local, reprezentanţii municipalităţii spun că documentaţiile sunt necesare. „Ne dorim să pregătim viitoarele aplicații pentru fondurile europene și ele necesită SF și PT-uri, avem și concursurile de soluții pentru sala polivalentă de 15.000 de locuri, pentru stadionul de 42.000 de locuri, iar unele dintre SF-urile pe care le avem prevăzute în buget sunt deja realizate, numai că mai necesită câte o mică plată, pentru că nu s-a încheiat efectuarea tuturor plăților în 2013 și atunci e nevoie de poziții în 2014”, a mai afirmat Robu.
Bugetul Timişoarei va fi adoptat în şedinţa de consiliu local de marţi. Vă reamintim că Timișoara dispune anul acesta de un buget record, de aproximativ 1,4 miliarde de lei, deci circa 307 milioane de euro. Pentru comparație, în 2013 a avut la dispoziție 294 de milioane de euro, iar în 2012, ultimul an sub administrația Ciuhandu – aproximativ 225 de milioane de euro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!