Poliţia Locală Timişoara a organizat, miercuri, o dezbatere la care au participat directorul Centrului Antidrog, comisar Mihaela Tomiţă, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială, Emilia Milutinovici şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale. Prin această întâlnire s-a încercat găsirea de soluţii pentru fenomenul aurolacilor din Timişoara, cât şi a cerşetorilor, o problemă care a rămas suspendată din lipsa unui cadru legal.
„În ceea ce privește consumul de aurolac polițiștii locali au demarat deja acțiuni de informare și atenționare a comercianților cu privire la existența Hotărârii de Consiliu Local nr. 292/2013 care interzice această activitate, dar și a Legii 143/2000 care de asemenea prevede ca infracțiune furnizarea de inhalanți chimici toxici către minori”, se arată într-un comunicat al Poliţiei Locale Timişoara, în care se precizează că această faptă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
În urma întâlnirii, s-a stabilit ca toţi consumatorii de aurolac descoperiţi de poliţiştii locali să fie transportaţi imediat la Spitalul Judeţean, în cazul adulţilor, şi la Spitalul de Copii, în cazul adolescenţilor şi copiilor, pentru dezintoxicare imediată. Aceştia vor beneficia şi de consiliere din partea Centrului Antidrog pentru reintegrarea în societate. Persoanele fără adăpost vor fi preluate de către centrele specializate din cadrul DGASPC de pe str. I. Slavici, în cazul minorilor, și centrul de la Bacova pentru adulți, în limita locurilor disponibile.
Reprezentanții DASC Timișoara vor continua consilierea persoanelor depistate în stradă și predate de către polițiștii locali, în încercarea de a-i reintegra în societate.
În cazul persoanelor găsite pe străzile din Timişoara care sunt din alte localităţi, acestea vor fi predate în custodia Poliţiei Transporturi Feroviare pentru transportarea lor către localităţile de domiciliu.
De asemenea, Poliţia Locală Timişoara va suplimenta patrulele în zona centrală, pe lângă poliţiştii în uniformă urmând să fie trimişi şi poliţişti în civil.
Pe de altă parte, pe strada Învăţătorului va fi reactivat adăpostul pentru oamenii străzii, care va funcţiona în sezonul rece.
În cadrul întâlnirii s-au stabilit şi o serie de măsuri pe termen lung pentru combaterea acestui fenomen, printre care şi construirea unui centrul medico-social.
„Reprezentanții tuturor instituțiilor prezente au căzut de acord că pentru categoria persoanelor dependente de substanțe din categoria aurolac este necesară ca măsură pe termen mediu și lung demararea unui proiect la care să fie implicate și organizații neguvernamentale, prin fonduri atrase de la Uniunea Europeană, pentru construirea unui centru medico-social, unde să se desfășoare, după procedura de dezintoxicare imediată, și alte servicii medicale, terapeutice, sociale, care să determine aceste persoane să renunțe la astfel de practici”, se mai arată în comunicatul amintit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!