Băcală are dubii privind legalitatea contractului semnat săptămâna trecută între Primăria Timişoara şi BRD pentru achiziţionarea a 30 de autobuze marca Mercedes. Prefectul de Timiş a afirmat că are informaţii că valoarea contractului este de 11 milioane de euro, dar, cu tot cu contractele adiţionale, se ajunge la 15 milioane de euro.
„Vreau să verific dacă un contract semnat acum câteva zile între Primăria Timişoara şi BRD pentru achiziţionarea a 30 de autobuze respectă prevederile legale şi dacă acesta corespunde cu cele prevăzute în caietul de sarcini întocmit în 2007. Avem îndoieli în această privinţă deoarece preţul de achiziţie este de 11 milioane de euro, însă, cu tot cu contractele adiţionale de prestări servicii pentru acele autobuze, se ajunge la 15 milioane de euro”, a afirmat Băcală.
În replică, reprezentanţii municipalităţii au afirmat că valoarea acestui contract este de 8,2 milioane de euro şi că aşteaptă „liniştiţi” acest control.
„Valoarea totală a contractului este de 8,2 milioane de euro. Este contractul complet, pentru achiziţia a 30 de autobuze articulate şi un microbuz. Aici intră tot, inclusiv vopsirea autobuzelor. Dacă nu are altceva de lucru mai bun de făcut, domnul prefect nu are decât să vină să ne verifice pentru că suntem liniştiţi. Ne bucurăm că în rest a rezolvat toate problemele judeţului”, ne-a declarat purtatorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Flavius Boncea.
Reamintim că Licitaţia pentru autobuzele cu burduf a început în noiembrie 2007, a fost contestată, iar după doi ani şi jumătate municipalitatea a primit câştig de cauză în instanţă, la Curtea de Apel Ploieşti, putând continua procedurile de achiziţie. Municipalitatea a semnat contractul cu Evo Bus Romania SRL şi BRD Sogelease IFN SA pentru achiziţia celor 30 de autobuze articulate de mare capacitate, termenul de livrare fiind de şase luni.
UPDATE: Reprezentanţii Corpului de control al Prefecturii Timiş nu au putut demara controlul deoarece oficialii Primăriei Timişoara au refuzat să pună la dispoziţie o copie după contractul semnat de municipalitate săptămâna trecută, susţine prefectul Mircea Băcală.
„S-a refuzat să se pună la dispoziţie o copie după contractul semnat săptămâna trecută, pe motiv că sunt multe clauze confidenţiale. Eu am să transmit primăriei şi în scris să îmi trimită o copie şi, dacă nu doresc, să motiveze în scris de ce nu. E un contract pe bani publici şi toată lumea trebuie să afle ce este prevăzut în acesta“, a spus Băcală.
El a ţinut să precizeze că nu doreşte să facă acuzaţii asupra cuiva, dar doreşte să se verifice dacă între acest contract şi clauzele prevăzute în caietul de sarcini din 2007 există diferenţe ce ar putea duce la o creştere a costurile de achiziţionare a celor 30 de autobuze.
De cealaltă parte, oficialii municipalităţii spun că nu au nimic de ascuns, dar controlul trebuie să se desfăşoare legal. „Nu este nimic confidenţial. Reprezentantului Corpului de control i s-a cerut să vină cu o delegaţie, să se vadă că e un control oficial, şi am cerut să ni se explice în temeiul cărei legi verifică el contractele. Noi deocamdată am câştigat un proces vizavi de licitaţia respectivă, dar probabil domnul prefect doreşte să fie deasupra legii, lucru pe care l-a dovedit şi atunci când a contestat scumpirea gigacaloriei, când deşi a pierdut în doua instanţe continuă să susţină că legalitatea ar fi de partea lui”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Flavius Boncea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!