Ultimii ani au adus numeroase probleme pentru locuitorii din Gătaia. De fiecare dată când ploua mai puternic numeroase gospodării erau inundate, localitatea fiind situată la confluenţa mai multor râuri. Cei de la Apele Române, împreună cu Primăria din Gătaia şi-au dat mâna şi împreună au realizat îndiguiri pe lungimea râurilor.
În doar câteva luni, digul de protecție al orașului timişean a fost consolidat și supraînălțat cu un metru, iar în plus a fost realizat și un dig de apărare a unor case din localitate într-o zonă cu risc ridicat de inundații. De asemenea, a fost decolmatat și râul Gorova pe toată lungimea aferentă localității, dar și două canale colectoare. Investiţii se mai realizează şi pe râul Moraviţa, la Şemlacul Mare, unde este în lucru un nou dig şi a fost decolmatată albia râului aproape integral, în zona unui pod de cale ferată.
„A trecut pericolul pentru locuitorii din zona Gătaia. Practic, digurile au fost înălțate cu un metru unde au existat și unde nu, au fost ridicate de la zero.. A crescut gradul de siguranță și cu lucrările ulterioare care vor veni pe alte proiecte va crește și mai mult acest grad de siguranță. Ne aflăm la Gătaia pentru a putea vedea lucrările făcute de Administrația Bazinală de Apă Banat. Acum, utilajele lucrează la Moravița. De aici, o să ne mutăm la Șemlacul Mic pentru a termina și decolmatarea cursului de apă Moravița din zona respectivă”, a declarat Luci Ervin, directorul ABA Banat.
„Plecând de la experienţa anului 2005 şi 2014, în ultimele luni s-au făcut foarte multe lucrări, de la înălţarea unor diguri existente, la crearea unor diguri noi şi decolmatarea şi lărgirea albiilor unor râuri şi pârâuri din această zonă. Sperăm ca pe viitor să mai intervenim şi acolo unde există diguri de beton în aşa fel încât în anii următori să nu mai tresărim de fiecare dată când cad cantităţi mai mari de apă în judeţele Timiş şi Caraş. În acest moment, am mai putea avea probleme la Denta, unde Bârzava nu este îndiguită, dar se va intra cu utilaje în perioada următoare. Administraţia de Apă Banat va face acolo lucrări pentru a asigura apărarea împotriva inundaţiilor şi sperăm ca în această zonă, în perioada următoare, să nu mai avem probleme. Se mai lucrează la Şemlacu Mare şi Şemlacu Mic, la digurile de pe râul Moraviţa”, a declarat Eugen Dogariu, prefectul de Timiş.
Cu ocazia ultimelor inundaţii, în toamnă, au fost afectate aproximativ 160 de case.
„Cu lucrările care s-au făcut, Gătaia, din punctul nostru de vedere, este o zonă sigură . Cu utilajele Apelor Române, într-un parteneriat cu Primăria Gătaia, noi am dat combustibilul pentru intravilanul oraşului nostru, am prelungit digurile, le-am supraînălţat şi am făcut lucrările de decolmatare necesare unei veri liniştite”, explică primarul oraşului Gătaia, Raul Cozarov.
Vox Populi şi obligaţiile statului
Nu toți locuitorii zonă sunt mulțumiți de lucrările făcute. O doamnă ce deține o gospodărie pe marginea Bîrzavei, s-a declarat nemulţumită de lucrare, chiar dacă noul dig îi apără casa în totalitate și aceasta nu se mai inundă, ca până acum, la fiecare ploaie mai serioasă.
„Io nu știu ce au făcut aici, e frumos, dar nu ştiu ce să zic. Pe centru nu e călcat digul, ăsta nu ţine. Au venit şi au dat pe acolo pe sus cu excavatorul ăla cu şenile, da nu cred că ţine”, ne-a spus doamna de vârsta a treia.
Specialiştii Direcţiei Apelor le transmit locuitorilor din zonă că nu au motive să fie neliniștiți, deoarece digul este cât se poate de „călcat”, este compactat corect şi va face faţă viiturilor.
La fel, la Şemlacul Mare, acolo unde utilajele lucrează la ridicarea unui nou dig într-o zonă supusă riscului de fiecare dată când apare un cod roşu, locuitorii unor case aflate mai în amonte de zona unde se lucrează, au venit să le ceară şefilor de la primărie să le facă şi lor dig. Li s-a promis că va fi luată în discuţie prelungirea digului existent, dar cu condiţia ca cei în cauză să-şi taie singuri pomii din fundul grădinii, pentru ca utilajele să poată intra să lucreze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!