Inspectoratul Școlar Timiș, alături de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Județean de Poliție Timiș și Centrul de Resurse și Asistență Educațională și-au propus ca în acest an să pună în aplicare un plan pentru prevenirea situațiilor de violență în școli.
Printre acțiuni se regăsesc informări despre cum pot fi ajutați copiii abuzați la școală și părinții acestora, actualizarea regulamentelor școlare, dar și întărirea pazei la nivelul unităților de învățământ.
„Pregătim pentru acest an trei perspective: într-o primă etapă informația să fie una vizibilă, la dispoziția personalului didactic, profesori și cei interesați. Pe site-ul ISJ este obligativitatea de a exista câteva informații importante și de natură legislativă, planuri anuale de reduce a violenței, planurile de acțiune locală cu toate instituțiile, materiale informative, date de contact ale instituțiilor de legătură, infografice privind implicarea cadrelor didactice în situații de bullying. Al doilea plan vizează evaluarea și autorizarea regulamentelor interne la unități de învățământ, stabilirea activităților de consiliere și informare a elevilor, verificarea soluțiilor privind asigurarea pazei”, a explicat Marin Popescu, inspectorul școlar general al Timișului.
De asemenea, inspectorul școlar general vorbește și despre un grup de lucru care să intervină în astfel de situații, format din psihologi, agenți de poliție și profesori școlari. În plus, se vor face și întâlniri cu directorii școlilor și se va analiza situația pentru fiecare în parte.
„Ne dorim de asemenea ca la nivelul județului să existe un grup de lucru să intervină când este de rezolvat o situație punctuală și complexă. Fenomenul de bullying a luat amploare, se amplifică pentru că e o zonă mai ales online care nu poate fi exploatată și nu trebuie să fim indiferenți dacă se întâmplă în afara școlii. Este elevul unității de învățământ și membru unei familii și trebuie să acordăm atenție cazului. Acest grup va fi format din psihologi, reprezentanți din poliție, depinde de specificacitatea cazului. Avem nevoie și de statistici de la instituții ca să ne sprijine să intervenim pe anumite unități de învățământ. Pentru noi este o problemă dacă o scoală are și un singur caz. La nivelul județului vor fi organizate întâlniri cu cei peste 200 de directori la care vor participa consilierii școlari unde există pentru găsirea de soluții”, mai spune Popescu.
Conform Inspectoratului Școlar Timiș, doar în primul semestru al acestui an s-au înregistrat 26 de insulte în școlile din județ și 22 de amenințări repetate. O statistică mai veche prezentată de instituție, din 2014 și până în primul semestru al anului trecut, a arătat că au fost peste 350 de cazuri de agresiune și câteva zeci de certuri și amenințări repetate în școlile din Timiș. Anul trecut s-au făcut remarcate bătăile între eleve, mai ales la Liceul Alimentar Timișoara, unde a fost agresată o elevă cu nevoi speciale.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XAsa asa, sa creasca sa fie niste zambilici, in puf. Asa ajung oamenii ca animalul de baluba, si se vor trezi brusc cu pumni direct in mecla.
-
Exact. Niște papă lapte…doar ca mai este si reversul medaliei…candva,peste ani și ani, acei papă lapte pot devenii șefii “zmeilor “
-
Ce pumni in mecla, o sa se victimizeze daca te uiti urat la ei si se considera victimele societatii intrun gest de sustinere BLM,iar la 15 ani o sa descopere ca sunt trans.
-
Invers. Au oare cutezi aici a infrunta spusa Balubei?
-
bai, homosexual pasiv, tu chiar nu ai alta ocupatie?
-
E MISIUNE IMPOSIBILA. Sa corectezi ce n-au fost învățați de acasă…? Trebuie ÎNCEPUT CU PĂRINȚII. Plus CENZURAT ONLINEul pe care stau tinerii cu orele zi de zi. Acolo SE STRICĂ cel mai tare. Le face creierii franjuri ce enormități li se toarnă în creier de Miliardarii lumii care NE MUTILEAZA TINERII.
Dar.cum Parlamentele și Guvernele sunt doar de figurație…
Pai ce va mirati?E timpul sa apara generatia snowflakes si in Romania!
autoritatile locale, si ele, la randul lor, niste pampalai