Prefectura Timiş a găzduit, marţi, sub conducerea subprefectului de Timiş, Liliana Oneţ, o nouă reuniune a Grupului de lucru pentru analiza modului de aplicare a Programului integrat de gestionare a calităţii aerului pentru aglomerarea Timişoara. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, Primăriei Municipiului Timişoara, Consiliului Judeţean Timiş, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş, Poliţiei Locale Timişoara, reprezentanţii Poliţiei Rutiere, ai Direcţiei de Sănătate Publică Timiş, reprezentanţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, SC Drumuri Municipale Timişoara.
Conform datelor anunţate de Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Timişoara, măsurătorile efectuate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului arată că în luna mai şi în luna iunie (până în data de 14 iunie) nu au mai fost înregistrate depăşiri ale valorii limită de particule în suspensie PM 10.
În cadrul întâlnirii s-a decis să fie continuate controalele echipelor mixte formate din reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, Primăriei Timişoara, Poliţiei Locale, Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş. Aceştia vor sancţiona şoferii care intră cu autovehiculele cu roţile cu noroi din şantiere pe raza municipiului Timişoara, pe cei care parchează pe spaţiul verde sau în zonele cu pământ (care apoi aduc noroi pe carosabil). Totodată, zilnic, Poliţia Rutieră şi Registrul Auto Român efectuează controale în trafic, în vederea depistării autovehiculelor a căror stare tehnică este necorespunzătoare şi poluează. Totodată, se va continua acţiunea de spălare a peste 800 de străzi din municipiul Timişoara,
Aceste reuniuni au loc lunar, pentru a se lua toate măsurile posibile, având în vedere iniţierea de către Comisia Europeană a procedurii de infrigement, prin transmiterea avizului motivat (ultima etapa înainte de declanşarea procedurii de infrigement) în urma constatării depăşirii valorilor limită la PM10 (pulberi în suspensie cu un diametru mai mic de 10 microni) ca urmare a nerespectării obligaţiilor care îi revin României în temeiul Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa.
Praful acopera in continuare Timisoara
Praf de un milion de euro pe strazile din Timisoara
Reguli noi pentru a tine sub control praful de pe santierele din Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!