Consiliul Concurenţei veghează la buna desfăşurare a activităţii economice şi la eliminarea eventualelor distorsiuni care pot apărea în cadrul acesteia. Instituţia a devenit destul de cunoscută în momentul în care a realizat o serie de acţiuni împotriva unor carteluri formate în diferite domenii sensibile ale vieţii de zi cu zi, cum ar fi piaţa carburanţilor, al hipermarketurilor sau a cimentului, toate terminate cu sancţiuni drastice la adresa unor nume grele din economie.
Bogdan Chiriţoiu a sosit la Timişoara pentru a purta joi discuţii cu autorităţile publice şi cu firmele din judeţ.
„Ne-am întâlnit cu reprezentanţii Consiliului Judeţean pentru a putea dezbate mai multe teme cu privire la licitaţiile şi achiziţiile publice. De asemenea, avem programată o discuţie cu reprezentanţii firmelor, pentru a le prezenta ce reprezintă Consiliul Concurenţei şi cu ce se ocupă acesta, dar şi pentru a discuta problemele ridicate de aceştia”, a declarat Chiriţoiu.
El a vorbit despre tendinţa autorităţilor locale de a acorda prin încredinţare directă, fără licitaţie a unor contracte.
„Am discutat despre tendinţa autorităţilor de a acorda diferite contracte, prin încredinţare directă, fără licitaţii, a unor contracte, de obicei către operatorii proprii. Este un lucru care nouă ni se pare periculos, în sensul că, dacă nu am licitaţie, nu am certitudinea că preţul pe care îl plăteşte cetăţeanul nu este unul excesiv, pe cetăţean nu-l interesează dacă câştigă o firmă sau alta, ci faptul că se asigură un serviciu de calitate, la un preţ bun”, a declarat Chiriţoiu.
El a admis că reglementările pot fi îmbunătăţite, în sensul eliminării contestaţiilor nejustificate care pot afecta în sens negativ o licitaţie.
Şeful Consiliului Concurenţei a anunţat că, în acest moment, instituţia pe care o conduce derulează o investigaţie de mari dimensiuni pe piaţa asigurărilor, fiind aşteptate în curând primele rezultate ale cercetării efectuate, dar deocamdată nu a dorit să se pronunțe asupra rezultatelor.
Programul deplasării la Timişoara mai include şi organizarea seminarului „Cultura concurenței în mediul de afaceri”, la care au fost invitate să participe societăţile comerciale din Timiş.
Evenimentul reprezintă o premieră pentru mediul de afaceri din Regiunea de Vest, deoarece este pentru prima dată când Consiliul Concurenței în format complet participă la o conferință la Timișoara.
Un alt subiect interesant şi care va afecta destul de mult activitatea comercială este interzicerea amplasării de materiale promoţionale la vânzarea de ţigarete în spaţiile de trecere din magazine sau baruri şi restaurante, legislaţie care va intra de curând în vigoare.
„Noi am luat decizia să ne adresăm legislativului în ceea ce priveşte legea antifumat. Cele mai afectate vor fi mai ales magazinele mici, noi considerăm că acestea vor fi defavorizate în raport cu unităţile comerciale mari, şi vom solicita modificarea legii, pentru a nu se crea distorsiune pe piaţa comercială”, a mai declarat Bogdan Chiriţoiu.
În cadrul discuțiilor de joi reprezentanţii Consiliului Concurenței prezintă audienței aspectele principale ale politicii concurenței în România, ca stat membru al Uniunii Europene, respectiv misiunea Consiliului Concurenței în relațiile cu celelalte autorități publice, mediile de afaceri și de protecția consumatorilor.
Un accent distinct va fi pus pe importanța mijloacelor preventive la care poate face apel mediul de afaceri în relația sa cu Consiliul Concurenței pentru a evita ajungerea în situația aplicării regimului sancționator. Va fi de asemenea abordată latura investigațiilor utile ale autorității de concurență pentru mai buna cunoaștere a realităților economice și ajutorul de stat acordat companiilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!